Tickets
Shop
Nieuws 10 apr 2020

Paulien Verhaar zet stap naar Team FrySk, Anema en Talsma blijven

Team FrySk heeft de ploeg voor 2020/2021 rond. Sterkhouders Reina Anema en Marwin Talsma blijven aan de ploeg verbonden, terwijl onder meer Paulien Verhaar de ploeg komt versterken. Trainer Siep Hoekstra ziet Esmé Stollenga vertrekken, junioren Mayke Koster en Amber Duizendstraal komen over van het opleidingsplatform naar de hoofdmacht.

Foto : Martin de Jong

De van oorsprong uit Noord-Holland afkomstige Verhaar trainde afgelopen seizoen bij het RTC Oost. Daar combineerde de 20-jarige allroundster haar studie in Enschede met het schaatsen. Ze reed onder meer de 1500 en 3000 meter op de KPN NK Afstanden en kwalificeerde zich op het KPN NK Allround net niet voor de slotafstand. Op het KPN NK Mass Start werd ze zesde. 

Naast het aantrekken van nieuw talent heeft Team FrySk de kern van de ploeg voor volgend jaar behouden. Na een seizoen met successen hebben Marwin Talsma en Reina Anema zich opnieuw aan de ploeg verbonden. Talsma kwalificeerde zich voor het eerst op eigen kracht voor de wereldbeker op de 10.000 meter en dook in december tot genoegen van het publiek in Thialf onder de grens van 13 minuten. Anema reed een indrukwekkend kwalificatietoernooi en reed alle World Cups op de 3000 meter. 

Een opvallende vertrekker is Esmé Stollenga. De 24-jarige sprintster verraste in november 2018 nog door zich op de 500 meter te plaatsen voor de World Cups. Haar beste prestatie in die serie was tweemaal een vierde plaats in de B-groep op het buitenijs van Tomakomai. In het afgelopen seizoen kon ze dat niveau echter niet meer aantikken. Bij de kwalificatiewedstrijden eindigde ze op een teleurstellende negentiende plaats. Voor de KPN NK Afstanden plaatste ze zich niet op de 500 meter, op de 1000 meter werd ze zeventiende.

Marathonploeg
Net als de afgelopen jaren zal Team FrySk ook komend seizoen weer onder de naam van sponsor Douma Staal in de beloftendivisie van het marathonschaatsen actief zijn. Engbert de Vegt verlaat de ploeg, Jan Hamers komt over van de langebaantak en neemt diens plek in. Hendrik Poelstra, de winnaar van de openingswedstrijd van het afgelopen seizoen, blijft de ploeg trouw, evenals Mike Dogterom en Erwin Mesu. 

Mesu reed twee seizoenen terug nog voor opvangploeg Team Vangnet in de Topdivisie. Afgelopen zomer trok hij er met zijn camper op uit, onzeker of hij voor het schaatsseizoen terug zou keren naar Nederland. In oktober sloot de winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht van 2015 zich aan bij Douma Staal. 

De vrouwenploeg, afgelopen seizoen bestaande uit Esther Kiel, Gemma Cooper en Aveline Hijlkema, overweegt nog een licentie aan te vragen voor volgend seizoen. Die gesprekken lopen nog. 

Bekijk de volledige langebaanploeg van Team FrySk hier.
Bekijk hier het transferoverzicht langebaan.
Bekijk hier het transferoverzicht marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan