Tickets
Shop
Nieuws 26 apr 2020

Kuiper niet verder als technisch adviseur in Canada: 'Avontuur was inspirerend en leerzaam'

Het Canadese avontuur zit erop voor Geert Kuiper, zo laat de 59-jarige Fries weten op Facebook. De oud-bondscoach ging in 2018 aan de slag als technisch adviseur bij de Canadese schaatsbond, maar zal nu op zoek moeten naar een nieuwe baan.

Foto : Soenar Chamid

"De Canadese schaatsbond heeft het contract niet verlengd", bevestigt Kuiper telefonisch. "Dat kwam als een onaangename verrassing, ze gaan het anders invullen. Wellicht ook de financiën op een andere manier gebruiken en iemand inzetten die 24/7 in Calgary werkzaam is." De Fries verdeelde zijn tijd tussen Canada en Nederland, omdat hij samen met zijn zoon ook een veehouderij runt in Oldeholtwolde.

"Door het onverwachte heb ik ook niet verder om me heen gekeken, maar ik ben gemotiveerd om een nieuwe uitdaging aan te gaan", vervolgt hij. "Het Canadese avontuur was inspirerend en leerzaam." Kuiper was bondscoach van de Nederlandse langebaanschaatsers van 2014 tot en met 2018. In augustus van 2018 werd bekend dat de voormalig coach van Sanex en TVM was aangesteld als technisch adviseur door de Canadese schaatsbond

Kuiper diende onder meer als mentor voor de trainers en kreeg een rol bij het opstellen van selectiecriteria en trainingsprogramma's. De laatste jaren is het Canadese schaatsen weer opgebloeid met wereldtitels en wereldbekeroverwinningen voor Ivanie Blondin, Ted-Jan Bloemen en Graeme Fish, die trainen onder leiding van de Nederlandse coaches Bart Schouten en Remmelt Eldering. "Het was fijn om deel uit te maken van dit team", besluit Kuiper. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan