Tickets
Shop
Fans 30 apr 2020

Dit zijn jullie favoriete momenten op een Nederlands kampioenschap

Nu er maar weinig sport te kijken is op de televisie, vroegen wij op onze sociale mediakanalen aan jullie welk NK-moment jullie nog eens terug wilden zien. Uit alle reacties hebben wij deze top tien samengesteld. Kijken en genieten jullie (weer) mee?

Foto : Soenar Chamid

1. Erben Wennemars verovert brons op NK Allround (2006)
In het seizoen 2006/2007 staat Erben Wennemars aan de start van het NK Allround. Zoals verwacht wint de sprinter de 500 en de 1500 meter, maar tot ieders verrassing grijpt hij vervolgens brons in het eindklassement. In een kolkend Thialf rijdt Wennemars een ijzersterke tien kilometer, waarin hij twintig seconden van zijn persoonlijke record afhaalt. Na het beëindigen van zijn carrière poogde Wennemars nog een keer het NK Allround te halen. In het olympische seizoen 2013/2014 probeerde hij zich via de Holland Cup te plaatsen voor het KPN NK Allround dat gehouden zou worden in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Dit lukte hem niet, maar hij plaatste zich op de 1500 meter wel voor de KPN NK Afstanden van dat jaar. 

2. Droomseizoen van Jutta Leerdam begint met nationale titel op de 1000 meter (2019)
In haar debuutjaar bij de senioren liet Jutta Leerdam al zien dat ze mee kon met de wereldtop, en een seizoen later breekt ze definitief door op de 1000 meter. Op de KPN NK Afstanden dendert Leerdam naar een razendsnelle tijd en pakt haar tweede nationale titel van dat weekend. Het blijkt pas het begin: ze schrijft ook de Europese én wereldtitel op haar naam. Dat laatste doet ze in Salt Lake City ook nog eens in een nieuw Nederlands record. Ze rijdt 0,7 seconde sneller dan het oude record van Jorien ter Mors. 

3. Dai Dai N'tab gaat 'balls out' op de 500 meter en pakt het goud (2019)
Een bliksemopening, snelheid van meer dan zestig kilometer per uur en flink uit de bocht wapperen. De 500 meter van Dai Dai N'tab heeft het allemaal en daarmee herovert hij de nationale titel in december 2019. Het is zijn derde gouden NK-plak op de kortste afstand. Zijn tijd van 34,37 is eind december goed voor de derde tijd ooit gereden in Thialf. Begin maart wordt tijdens de World Cup-finale de lat weer hoger gelegd als Tatsuya Shinhama het baanrecord van Pavel Kulizhnikov en Michel Mulder uit de boeken rijdt (van 34,31 naar 34,07). 

4. Rhian Ket schrijft de 1500 meter op zijn naam (2009)
Als specialist op de middellange afstanden had Rhian Ket nog nooit op het podium gestaan van de Nederlandse kampioenschappen. Zijn beste prestatie was een vierde plek op de 1500 meter in 2006. Niemand ziet hem eind 2009 dan ook als favoriet voor de 1500 meter. Een dag ervoor werd hij zelfs nog gediskwalificeerd op de 1000 meter, omdat hij twee keer in de binnenbaan reed. Een dag later revancheert Ket zich met een gouden medaille op de 1500 meter. Het zou uiteindelijk zijn enige NK-titel zijn. 

5. Hein Vergeer wordt voor het eerst Nederlands kampioen (1984)
In 1984 wordt Hein Vergeer voor het eerst Nederlands kampioen sprint, op een onoverdekte ijsbaan inclusief sneeuwrandjes. Het jaar daarop prolongeert hij zijn titel en de twee seizoenen daarna verovert Vergeer de nationale allroundtitel: een unieke combinatie. 

6. Melissa Wijfje verrast met de afstandstitel op de 1500 meter (2019)
Op de KPN NK Afstanden zorgt Melissa Wijfje voor een daverende verrassing op de 1500 meter. Met een verschil van slechts vier honderdsten van een seconde houdt zij Ireen Wüst van haar negende nationale titel af. Met een goede slotronde zet Wijfje de snelste tijd neer en na een rit nagelbijten, kan ze feest vieren met de Nederlandse vlag. 

 

7. De comeback van Koen Verweij (2017)
Na een sabbatical moet het olympische seizoen 2017/2018 hét jaar worden voor Koen Verweij. Zijn doel is namelijk om goud te veroveren in Pyeongchang. De Noord-Hollander laat zich aan het begin van het seizoen op het NK meteen gelden met een bronzen medaille op de 1000 meter én de Nederlandse titel op het koningsnummer, de 1500 meter. In Zuid-Korea zou de Viking uiteindelijk een bronzen medaille pakken op de mass start. Op de ploegenachtervolging pakt hij samen met Sven Kramer, Patrick Roest en Jan Blokhuijsen eveneens een bronzen medaille. 

 

8. Letitia de Jong wint haar eerste nationale sprinttitel (2018)
Het KPN NK Sprint is in 2018 na dag één al zo goed als beslist. Letitia de Jong wordt tweede op de eerste 500 meter, wint de 1000 meter en bouwt een comfortabele voorsprong op. Op zondag schrijft ze beide afstanden op haar naam en verovert daarmee haar eerste nationale sprinttitel. 

 

9. Eerste allroundtitel voor Douwe de Vries en Carlijn Achtereekte (2019)
In januari 2019 worden ploeggenoten Douwe de Vries en Carlijn Achtereekte voor het eerst Nederlands kampioen allround. De 36-jarige De Vries rijdt een geweldig toernooi (drie afstandszeges in drie persoonlijk records) en beloont zichzelf met een nationale titel. Olympisch kampioene Achtereekte overbrugt op de slotafstand het verschil met Joy Beune en trekt zo de eindoverwinning naar zich toe. 

10. Het NK Marathon op natuurijs in Maasland (1993)
Op 5 januari 1993 is Maasland het decor van het NK Marathon op natuurijs. Met windkracht zeven, centimeters water op het ijs en overal flinke scheuren wordt het kampioenschap over 100 kilometer al gauw omgedoopt tot de Hel van Maasland. Slechts vijftien van de 91 mannen halen de eindstreep. Na een heroïsch gevecht van man tegen man tussen Erik Hulzebosch en Jan Eise Kromkamp en een adembenemende eindsprint wijst de fotofinish Hulzebosch als winnaar aan. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan