Xandra Velzeboer heeft tijdens de Open Russian Cup in Kolomna voor een daverende verrassing gezorgd. De 18-jarige shorttrackster veroverde een gouden medaille op de 1000 meter en hield onder meer Yara van Kerkhof en Yoon Jung Park achter zich. Bij de mannen zegevierde Viktor An.

In de finale stonden maar liefst drie Nederlandse vrouwen aan de start. Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer streden tegen twee Russinnen en een Zuid-Koreaanse om de overwinning. De twee Russinnen namen vanaf het begin de leiding en hielden de deur aanvankelijk dicht. Toen halverwege het tempo door de Nederlandse vrouwen werd opgeschroefd, werden de posities veranderd.

Het was Velzeboer die halverwege de finale de leiding pakte en het tempo zeer hoog hield. Achter haar opende Selma Poutsma de jacht op de eerste plek, maar zij kwam klem te zitten met een Russin, waarna Poutsma onderuit ging en een podiumplek kon vergeten. Van Kerkhof profiteerde van deze 'botsing' en schoof op naar de tweede plek, maar zij kon Velzeboer op de streep niet meer passeren. De Zuid-Koreaanse Hoon Jung Park eindigde als derde. 

Suzanne Schulting, die eerder dit weekend al goud op de 500 en 1500 meter won, trok zich na haar gewonnen kwartfinale terug voor het vervolg van de 1000 meter. Lara van Ruijven kreeg in de halve finale een penalty vanwege het afhouden van de Russin Emina Malagich. Marijn Wiersma hoefde in de B-finale van de 1000 meter niet in actie te komen vanwege de vele penalty's.

Bij de mannen stonden er geen Nederlanders in de finale, die werd gewonnen door Viktor An. Dylan Hoogerwerf en Dennis Visser legden het in de kwartfinale af tegen twee Russen; Friso Emons kreeg in zijn heat een penalty en Itzhak de Laat kwam in aanraking met een Kazach, maar kreeg daar geen advancement voor. 

Mixed relay
In de finale van de mixed relay stonden twee Nederlandse teams op het ijs. Team groene helm (met Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf) nam het op tegen Team rode helm (met Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Itzhak de Laat en Dennis Visser) en twee Russische ploegen. Het leek vanaf het begin een strijd te worden tussen de Nederlandse teams, die elkaar in de eerste helft van de race weinig prijs gaven. Na een matige wissel bij Team Groen pakte Team Rood een mooie voorsprong, maar in de slotfase kwamen alle teams weer bij elkaar.

Na een mooie battle pakte de Russische ploeg vervolgens de leiding en daarachter duelleerden Hoogerwerf en De Laat om de tweede plek. De Laat ging volgens de jury onreglementair voorbij Hoogerwerf, die zijn landgenoot op zijn beurt een licht duwtje gaf. De Laat kwam daardoor ten val, maar kreeg na afloop een penalty toegewezen. Team Groen (Schulting, Van Ruijven, Breeuwsma en Hoogerwerf) pakte achter Rusland (met onder meer Viktor An) het zilver. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.