Tickets
Shop
Nieuws 13 sep 2019

Viktor An nog besluiteloos over Olympische Spelen van 2022

Zesvoudig olympisch kampioen Viktor An gaat na dit seizoen beslissen of hij doorgaat tot en met de Winterspelen van 2022. Dat liet de shorttracker donderdag weten in aanloop naar de Open Russian Cup in Kolomna.

Foto : Soenar Chamid

De 33-jarige An kondigde in februari aan een comeback te maken, nadat in september vorig jaar bekend werd dat hij zou stoppen met shorttrack. De geboren Zuid-Koreaan sloot donderdag voor het eerst aan bij een training van de Russische selectie. "Het is heel aangenaam om weer te trainen met het team, het ijs is goed en ik denk dat het dit weekend nog beter is", vertelde An tegenover TASS. "Ik heb deze zomer veel in Zuid-Korea getraind, ben zondag aangekomen in Rusland en gelijk doorgereisd naar Kolomna. Ik heb een goed gevoel." 

In eerste instantie zou An alleen de relay rijden op de Open Russian Cup, de eerste wedstrijd in Rusland waar ook vrijwel de gehele Nederlandse selectie en een aantal RTC-rijders aan de start staan, maar heeft de 1000 meter nu ook toegevoegd. Na dit toernooi zal An zich via kwalificatiewedstrijden moeten bewijzen om een plek in het nationale team te veroveren. 

Bij zijn aankondiging van een comeback sprak An de intentie uit om door te gaan tot en met de Olympische Spelen van 2022 in Peking. Na dit seizoen zal hij een definitief besluit nemen. "Aangezien het nog twee jaar is voor de Spelen ben ik er nog niet uit of ik mij ga focussen op de Olympische Spelen. Ik wil mezelf testen dit seizoen en zal na afloop een concreet antwoord kunnen geven."

Voor Zuid-Korea behaalde An op de Winterspelen van 2006 in Turijn drie gouden medailles en een bronzen plak. Blessureleed hield hem vervolgens aan de kant en hij slaagde er niet in om zich te plaatsen voor de Spelen in 2010. Een jaar later werd An Russisch staatsburger en in Sotsji veroverde hij in 2014 wederom drie olympische titels en een bronzen medaille. Hij miste de Spelen in Pyeongchang, omdat hij geen uitnodiging ontving om als neutrale atleet deel te nemen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan