De rijders en begeleiding van Team FrySk kunnen zonder zorgen op weg naar de komende seizoenen. Tijdens de teampresentatie maakte de ploeg woensdag bekend dat meerdere sponsoren zich tot en met de Olympische Spelen van 2022 hebben verbonden aan de ploeg van hoofdtrainer Siep Hoekstra. Vijf vragen over het team.

Waarom is Team FrySk in het leven geroepen?
Stichting Team FrySk, wat staat voor Fryslân Skating, is in 2014 opgericht, omdat er een aantal schaatsers tussen het gewest en de clubs waren beland en zich nergens bij konden aansluiten. Naast het 'topteam' - hierin zitten schaatsers vanaf de junioren A tot en met de senioren - is er een 'opleidingsplatform'. In dit opleidingsplatform krijgen jonge schaatsers van de noordelijke clubs in Friesland één keer per week een extra training. Het doel hiervan is om jonge talenten van de clubs te stimuleren in hun ontwikkeling en zo de stap naar Team FrySk of een ander team sneller mogelijk te maken.

Hoe wordt Team FrySk betaald?
De stichting heeft de vorm van een vereniging. Zo betalen de sporters maandelijks een soort contributie en zijn de 'looks & feels' elk jaar hetzelfde. De sponsoren die erop staan kunnen van tijd tot tijd verschillen, maar de uitstraling blijft hetzelfde. Er zijn meerdere sponsoren die er gezamenlijk voor zorgen dat de doelstellingen bereikt kunnen worden. Hierdoor is er meer continuïteit en zekerheid voor de toekomst. Als er een sponsor wegvalt, komt het voortbestaan van Team FrySk niet direct in het geding.

Op welke disciplines komt Team FrySk komend seizoen uit?
Net als tijdens de vorige seizoenen zal Team FrySk op meerdere fronten actief zijn. Naast het langebaanteam zijn er ook twee marathonteams die zich willen laten zien. In de beloftencompetitie zijn de mannen van Team Douma Staal (Engbert de Vegt, Mike Dogterom, Hendrik Poelstra, Jeroen Jansen) present en bij de damescompetitie Team Bouwbedrijf de Vries (Esther Kiel, Gemma Cooper en Aveline Hijlkema). 

Wat zijn de ambities van Team FrySk?
Onder leiding van coach Siep Hoekstra hoopt Team FrySk met elke sporter het maximale eruit te halen. Voor de jonge sporters is het vooral leren en ontwikkelen, voor de oudere sporters worden de prestaties steeds belangrijker. Waar er vorig jaar vier rijdsters (Reina Anema, Esmé Stollenga, Aveline Hijlkema en Floor van den Brandt) meededen aan de World Cups, hoopt Hoekstra dit seizoen op dezelfde hoeveelheid. 

Wie zijn de uithangborden?
Nadat Floor van den Brandt onlangs een punt achter haar loopbaan heeft gezet, is Reina Anema nu één van de uithangborden van Team FrySk. De 26-jarige Friezin plaatste zich vorig seizoen op eigen kracht voor de World Cup-cyclus en miste de WK Afstanden maar net (op de 3000 meter werd ze gediskwalificeerd). Bij de mannen is Marwin Talsma iemand om in de gaten te houden. De 21-jarige Fries kwam de vorige seizoenen nog uit voor een commercieel team (Team Clafis en Team TalentNED), maar deed dit jaar een stapje terug.

Door Rijcko Treep - Laatste update op 19 sep om 22:24