Na de goede start van gisteren hebben de Nederlandse shorttrackers ook op de tweede dag van de Open Russian Cup in Kolomna podiumplaatsen gepakt. Op de 500 meter was er goud voor Suzanne Schulting, terwijl Lara van Ruijven brons pakte.

In de finale was het echter een andere Nederlandse die lange tijd op weg leek naar het goud. Selma Poutsma had al een reeks indrukwekkende voorrondes laten zien en schoot er ook in de finale als een speer vandoor. De 20-jarige rijdster vertrok vanaf de eerste startpositie en kon in de eerste bocht Schulting met succes van zich afhouden. Schulting moest op haar beurt als gevolg van de schermutseling haar positie korte tijd verdedigen ten opzichte van de Russische dames.

Schulting wist de aanval van Ekaterina Efremenkova met succes af te slaan en sloot even later aan in het zog van Poutsma. Deze kwam in de laatste ronde echter door een eigen fout ten val, waarna Schulting onbedreigd naar de zege reed. Efremenkova werd tweede, voor Van Ruijven, die vanaf de vijfde startpositie nog twee plekjes wist te winnen. De Naaldwijkse werd toegevoegd aan de finale nadat ze in de halve finale in gevecht met Xandra Velzeboer onderuit ging. 

In de finale bij de mannen kwamen geen Nederlanders in actie. Nadat Itzhak de Laat in de halve finale goed op weg was, kwam hij met nog een ronde te gaan in tweede positie ten val. Daan Breeuwsma redde het tot de kwartfinales, terwijl de overige mannen al in een eerder stadium afvielen. In de finale gingen het goud en zilver naar Kazachstan. Abzal Azhgaliyev wist landgenoot Denis Nikisha met succes achter zich te houden Het brons was voor de Rus Aleksandr Shulginov. 

Kleurenpalet op de relay
De finale bij de vrouwen werd een gemakkelijke prooi voor Nederland. De Europees kampioenen hoefden weinig te vrezen van de concurrentie. Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Van Ruijven en Schulting liepen in de loop van de wedstrijd steeds verder uit en kwamen met comfortabele voorsprong over de streep. Het tweede Nederlandse team met Marijn Wiersma, Anne Floor Otter, Poutsma en Velzeboer kwam ten val en finishte als vierde. 

Dylan Hoogerwerf op de 500 meter

De A-ploeg bij de heren moest in hun finale beduidend meer strijd leveren. Dylan Hoogerwerf, Dennis Visser, Breeuwsma en De Laat grepen direct de leiding en hielden de race onder controle. In de finale probeerden de oranjemannen langzaam een gaatje te forceren, maar bij de wissel van De Laat op Visser ging het mis. Zowel het Russische als Kazakse team kon passeren en zodoende moest de ploeg in de slotfase nog flink aan de bak. Na een goede inhaalactie van Hoogerwerf kon afmaker De Laat het na de laatste aflossing nog vlot trekken en de zege binnenslepen. 

Na afloop van de 500 meters werden nog de halve finales van de mixed relay gereden. Ook hier werd gereden met vier kleuren helmcaps om de verschillende teams gemakkelijker uit elkaar te houden. In de eerste halve finale liet het rode team met De Vries, Van Kerkhof, Visser en De Laat een klein gaatje op de Russische ploeg, die als eerste door ging naar de finale. De blauwe ploeg van Velzeboer, Poutsma, Friso Emons en Jasper Brunsmann moest genoegen nemen met de derde plaats en gaat morgen van start in de B-finale. In de tweede halve finale waren Schulting, Van Ruijven, Breeuwsma en Hoogerwerf veel te sterk voor de concurrentie. Het team met Wiersma, Emma van Zuijlen, Jens en Melle van 't Wout werd vierde en start morgen in de B-finale.

Bekijk hier de volledige uitslagen.