Na een jaar in Team Vangnet, het door de KNSB opgezette team voor marathonschaatsers zonder ploeg, is Bart Mol weer onder de pannen. Hij zal komende winter rondgaan in het rood-geel van Team Or Quest Bouw & Techniek, waar hij eerder al drie seizoenen schaatste.

Opgelucht? Dat kun je wel zeggen, volgens Mol. "Er is nu eindelijk duidelijkheid. Ik zag afgelopen winter als een tussenjaar, een investering, een noodsprong om er niet een jaar tussenuit te hoeven", begint hij. "Ik had alleen een wedstrijdnummer en voor de rest moet je alles zelf regelen; van gewone trainingen reserveren tot buitenlandse wedstrijden. Gelukkig had ik een persoonlijke sponsor, want je betaalt alles zelf."

Ondanks dat Team Vangnet, waar ook Erwin Mesu en Timo Verkaaik deel van uitmaakten, niet als 'echte ploeg' opereerde geeft Mol toe dat ze toch af en toe wat aan elkaar hebben gehad. "Toen ik afgelopen seizoen tijdens een KPN Marathon Cup een rondje had gepakt en Mesu niet, kwam hij me helpen. Andersom doe je dat ook. Je maakt alleen vooraf geen plannen, traint niet samen en rijdt meer als individu: ieder voor zich. Het was wel mooi dat we op de Weissensee met zijn drieën in de kopgroep zaten, ha!"

Toch zat het er niet in om nog een jaar zo door te gaan, benadrukt de 31-jarige marathonman uit Wognum. Tijdens de winter voerde hij daarom al de nodige gesprekken met ploegen, maar beloftes konden er toen nog niet gemaakt worden. Ook Team Vangnet hield na het seizoen op te bestaan en om mee te mogen rijden in de marathon heb je toch echt een ploeg nodig. "Dan zou ik die zelf moeten opzetten bijvoorbeeld, maar één ding wist ik zeker: ik wilde niet nog een jaar pionieren. Je wilt het maximale eruit halen en daarvoor is een goed klimaat nodig. Goede trainingsmaten en faciliteiten, anders kun je niet presteren."

Bekend terrein
Na een succesvolle winter voor Team Bouw & Techniek met zes overwinningen op kunstijs verlieten Robert Post, Jordy Harink, Remco Schouten en Kars Jansman de ploeg. 
Daarvoor in de plaats wist de ploeg al eerder Marcel van HamMarco van der Tuin en Jeroen Janissen te strikken voor een overstap en eind augustus was daar ook witte rook voor Daniel Niero en Mol. 

Na zijn uitstapjes naar AB Vakwerk en Team Vangnet is Mol daarmee weer terug op het oude nest, waar hij van 2014 tot 2017 vertoefde. Van zijn oud-teamgenoten zitten Bart de Vries en Mats Stoltenborg er nog steeds en ook Ron Neymann is geen onbekende voor Mol, hij was namelijk al eerder zijn ploegleider bij Team Primagaz/Telstar Sport. "Het is dus redelijk bekend terrein voor mij. De jongens hebben veel voor elkaar over en dat zie je ook in de wedstrijd. Ze willen alles geven voor elkaar en het is mooi om daar deel van uit te mogen maken."

Bij Team Or Quest Bouw & Techniek hoopt Mol komend seizoen veel te kunnen betekenen als knecht, maar ook voor zijn eigen kansen te gaan. "We gaan nu op trainingskamp naar Spanje, dus daar zullen we het er verder wel over gaan hebben. Ik wil heel graag een wedstrijd winnen. Ik weet dat ik het in me heb, maar het is nog niet gebeurd, dus dat is zeker persoonlijk wel een doel. Ik wil er in ieder geval voor gaan; ervoor leven en trainen. Schaatsen is prioriteit nummer één, ik doe het er niet een beetje bij."

Bekijk hier het transferoverzicht marathon.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 09 sep om 16:24