Martin van de Pol heeft een zilveren medaille veroverd op het WK Paracycling in Emmen. De voormalig marathonschaatser kwam uit in de categorie ‘lichte beperking’ (MC5) en hoefde alleen de Italiaan Andrea Tarlao voor te laten gaan.

Van de Pol was een talentvolle marathonschaatser, maar liep in 2014 een zwaar letsel op. Bij een valpartij werd zo’n beetje alles in zijn linkerknie door een vlijmscherpe schaats verwoest en kon hij nooit meer schaatsen. "Ik stapte zelf op een pylon, kan alleen mezelf iets verwijten. En toevallig valt er iemand met mij, die daar ook niets aan kon doen. Het is gewoon pech. Stomme, botte pech", zei hij in 2014.

Na een lange revalidatie richtte hij zich op het wielrennen en pakte hij het afgelopen weekend toch wel verrassend een medaille bij het WK. De medaille betekent een welkome opsteker richting de Paralympische Spelen in 2020 in Tokio. Over steun hoefde hij niet te klagen: "Ik heb echt van iedereen steun gekregen, van de kleinste ploegen tot de grootste. Echt absurd. Maar ik denk ook dat iedereen beseft dat het ons allemaal had kunnen overkomen."