De lustrumeditie van 's werelds snelste schaatsshow vindt volgend jaar op woensdagavond 11 maart plaats in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Vorig jaar werd De Zilveren Bal in het weekend verreden, maar dit seizoen is het toernooi weer terug op een doordeweekse dag.

Hiermee sluit het sprintersbal over 100 meter aan op de World Cup-finale, die op 7 en 8 maart in Heerenveen verreden wordt. De organisatie rekent hierdoor, net als in 2016, op bijzonder veel buitenlandse deelnemers. "Tijdens de eerste editie werd De Zilveren Bal ook vlak na de World Cup-finale verreden. We hadden toen een recordaantal buitenlandse deelnemers. Dit aantal willen we nu verbreken", aldus toernooidirecteur Jan Ykema.

Veel buitenlandse schaatsers hebben de afgelopen jaren al toegezegd om deel te nemen aan De Zilveren Bal wanneer de wereldbekerfinale in Nederland verreden wordt. De organisatie verwacht dus veel internationale topsprinters aan de start. Een aantal hebben hun deelname reeds bevestigd. Deze deelnemers worden in de loop van het seizoen bekend gemaakt.

Nederlandse schaatsers kunnen zich plaatsen aan de hand van hun 100-metertijden. Hiervoor tellen ook de openingen van de 500 meter mee tijdens grote toernooien, zoals het World Cup kwalificatietoernooi en de senioren NK's. Ook zijn er startplekken voor de top acht van het klassement van de Sprint League na drie wedstrijden. Deze competitie wordt komend seizoen voor de tweede keer gehouden en net als vorig jaar is De Zilveren Bal de finale van de Sprint League.

Het juniorentoernooi van De Zilveren Bal vindt eveneens plaats op woensdag 11 maart 2020. Deze wedstrijden worden in de middag verreden.