Tickets
Shop
Nieuws 02 sep 2019

Alysa Liu schrijft geschiedenis met zege in Lake Placid

Met haar zege bij de Junior Grand Prix in Lake Placid heeft de Amerikaanse Alysa Liu afgelopen weekend geschiedenis geschreven. De 14-jarige kunstrijdster is de eerste vrouw die een drievoudige axel en een viervoudige sprong in dezelfde kür.

Foto : Margarita Bouma

Liu zette haar prestatie neer in de vrije kür, schaatsend op Illumination van Jennifer Thomas. De Amerikaanse opende haar kür met een combinatie van drievoudige Axel en dubbele Toeloop, waarna ze even later voor het eerst de viervoudige Lutz in competitieverband liet zien. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse vrouw met succes een viervoudige sprong tijdens een wedstrijd voltooit. 

Hoewel de jongeling in het vervolg van haar kür een tweede drievoudige axel niet met succes wist te volbrengen, liet ze wel nog zes andere drievoudige sprongen zien. Daarmee scoorde ze ruim genoeg punten om de overwinning in de Junior GP op te eisen. Met 208,10 punten hield ze de Zuid-Koreaanse Yeon-jeong Park ruimschoots achter zich. Het was voor Liu haar eerste optreden in de Junior GP, nadat ze vorig jaar de jongste Amerikaans kampioene ooit werd. 

Liu doorbrak met haar overwinning de Russische hegemonie in de Grand Prix-serie. Sinds 2016 wisten de Russische dames twintig wedstrijden op rij de overwinning te pakken. Bij de mannen won Shun Sato. De 15-jarige Japanner liet de Canadese revelatie Stephen Gogolev met bijna veertien punten voorsprong achter zich. Bij het paarrijden zegevierde het Russische paar Apollinariia Panfilova en Dmitry Rylov. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan