Het is bijna zover! Het schaatsseizoen gaat beginnen met de eerste grote wedstrijd in Heerenveen: het World Cup Kwalificatie Toernooi. Wie bemachtigen die felbegeerde tickets voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen? Schaatsen.nl blikt alvast vooruit.

Historie
Kwalificatiewedstrijden voor de World Cups zijn de Nederlandse schaatsers niet vreemd. Al jarenlang moeten zij zich bewijzen om een plekje op het internationaal niveau veilig te stellen. In het olympisch seizoen 2017/2018 viel het toernooi samen met de NK Afstanden. De laatste twee jaar is het een op zichzelf staand toernooi.

Vorig jaar maakte het Team Jumbo-Visma een onuitwisbare indruk. Op de 1500 meter ging de formatie van Jac Orie er zelfs met alle vijf de wereldbekertickets vandoor. Onder meer Douwe de Vries en Patrick Roest legden er de basis voor een succesvol seizoen. Ook Melissa Wijfje en Jutta Leerdam lieten zich goed zien. Voor Carlijn Achtereekte en Dai Dai N’tab verliep de seizoenstart vorig jaar minder gelukkig. Zij liepen door verschillende oorzaken de wereldbekers mis.

Internationaal tintje
Dit seizoen heeft het World Cup Kwalificatietoernooi een internationaal tintje. Bij de ISU is het toernooi officieel aangemerkt als internationale wedstrijd zodat de tijden die gereden worden, meetellen als limiettijden. Voor de start van de officiële wedstrijden van de Nederlanders staat er op de meeste afstanden een rit met internationale rijders. 

Test je kennis en maak kans op de unieke schaatsen.nl schaatshoezen van schaatshoes.nl!

powered by Typeform

Wat staat er op het spel?
Zoals de naam van de wedstrijd al verklapt zijn er op elke afstand toegangsbewijzen voor de World Cups te verdienen. Nederland heeft op iedere afstand vijf startplaatsen, wat betekent dat in principe de top-5 op iedere afstand zeker is van een plekje. Het World Cup Kwalificatie Toernooi is de basis voor de eerste vier wereldbekers in Minsk, Tomaszów Mazowiecki, Nur-Sultan (voorheen Astana) en Nagano. De bondscoach selecteert de rijders voor de teamonderdelen. Omdat tijdens de derde en vierde wereldbeker het aantal startbewijzen voor de internationale toernooien wordt vastgesteld, kan de selectiecommissie langebaan voor die wedstrijden nog apart rijders aanwijzen om indien nodig de laatste startbewijzen voor Nederland binnen te halen.

Op wie moet je letten?
Bij de mannen wordt het interessant om te zien of Patrick Roest zijn vorm uit het voorseizoen kan doortrekken naar de eerste grote wedstrijden. De grote vraag is natuurlijk of Sven Kramer op tijd hersteld is van zijn knieblessure. Ook Jorrit Bergsma, Douwe de Vries en Marcel Bosker zijn belangrijke kandidaten voor de wereldbekers. En wat kunnen comeback kids Koen Verweij en Jan Blokhuijsen? Op de middellange afstanden is het uitkijken naar duels tussen Thomas Krol, Kjeld Nuis en Kai Verbij. Bij de sprinters heeft Dai Dai N’tab de snelste tijden gereden in het voorseizoen. Ook Hein Otterspeer en de gebroeders Mulder hebben al hun sprintersbenen laten spreken.

Esmé Stollenga verraste vorig jaar op de 500 meter met een ticket voor de World Cups | Foto : Sander Chamid

Bij de vrouwen is het afwachten wat Ireen Wüst kan. De 33-jarige rijdster van TalentNED heeft naar eigen zeggen haar zwaarste seizoen ooit achter de rug na het overlijden van haar beste vriendin Paulien van Deutekom. De concurrentie op de 1500 en 3000 meter is groot, met onder meer Antoinette de Jong, Melissa Wijfje, Carlijn Achtereekte en Joy Beune die op beide afstanden goed uit de voeten kunnen. Op de lange afstanden is het uitkijken naar Esmee Visser, terwijl op de kortste afstanden ook een felle strijd verwacht mag worden. De Nederlandse sprintsters zitten qua niveau dicht bij elkaar en bij goede omstandigheden kunnen 37'ers zeker niet uitgesloten worden. Ook Jorien ter Mors is weer terug na een seizoen blessureleed.

Hoe kun je het volgen?
Tickets voor het World Cup Kwalificatie Toernooi zijn hier te koop. Voor de thuisblijvers is het World Cup Kwalificatie Toernooi te volgen via de televisie. Op vrijdag en zaterdag zijn er speciale uitzendingen, waar de wedstrijden deels live en deels in samenvatting te zien zijn. Op zondag wordt er in de reguliere uitzending van NOS Studio Sport geschakeld naar Thialf. De volledige wedstrijden zijn te zien via de livestream op NOS.nl. Uiteraard houden wij je op schaatsen.nl op de hoogte van de laatste nieuwtjes, uitslagen en nog veel meer. Alle informatie over het World Cup Kwalificatie Toernooi vind je op onze speciale toernooipagina

Neem voor meer leuke feitjes eens een kijkje op onze pagina Historie & Statistiek

Door Sjors Leek - Laatste update op 01 nov 2019 om 20:14