De comeback van shorttracklegende Viktor An krijgt steeds meer vorm. Nadat hij bij de eerste wedstrijd van het seizoen al de zege pakte op de 1000 meter, heeft hij zich nu ook gekwalificeerd voor het Russische team. Daarmee is hij verzekerd van een startplek bij de eerste vier wereldbekerwedstrijden van het seizoen.

De zesvoudig olympisch kampioen kondigde in september 2018 aan per direct zijn schaatsen aan de wilgen te hangen. Een half jaar later kwam hij terug op dat besluit en pakte de trainingen weer op. In eerste instantie verkondigde hij door te willen gaan tot de Olympische Spelen van 2022 in Beijing, in september liet hij weten na dit seizoen een besluit te nemen over zijn toekomst

Naast An maken enkele vertrouwde gezichten hun opwachting in het Russische team. Bij de mannen kwalificeerden ook Semen Elistratov, Pavel Sitnikov, Alexander Shulginov en Daniil Eibog zich. De bondscoach neemt ook Denis Ayrapetyan en Daniil Krasnokutsky op in zijn selectie. Bij de vrouwen hebben Ekaterina Efremenkova, Ekaterina Konstantinova, Evgenia Zakharova, Emin Malagich, Sofya Boytsova en Sophia Prosvirnova de selectie gehaald. 

Andere selecties
Ook in de Verenigde Staten en Canada zijn afgelopen weken selectiewedstrijden gehouden voor het nationale team. In Canada veroverden Kim Boutin en Steven Dubois de nationale titel met een indrukwekkende zegereeks op de individuele afstanden. Zij zullen logischerwijs de nationale selectie aanvoeren. Ook Pascal Dion, Maxime Laoun, Alyson Charles, Cédrik en Danaé Blais en Courtney Sarault stelden plekken veilig voor de nationale ploeg. Bij de Amerikanen zijn onder anderen Maame Biney, Corinne Stoddard en Aaron Tran opgenomen in de selectie. 

De Nederlandse selectie voor de eerste World Cups zal bekend worden gemaakt na de International Invitation Cup, die komend weekend in Thialf gehouden wordt. Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Rianne de Vries en Itzhak de Laat zijn al zeker van een plekje voor de eerste twee, omdat zij vorig jaar bij het WK in Sofia finalepunten hebben behaald. De rijders die een afstandszege pakken tijdens de International Invitation Cup hebben ook startrecht. De overige rijders worden aangewezen door de selectiecommissie.