Het voelt toch best een beetje gek, zegt Roxanne van Hemert. Terwijl iedereen zich weer voorbereidt op het nieuwe seizoen, zit zij na te denken over haar maatschappelijke carrière. Voor de 29-jarige Van Hemert is het hoofdstuk als profschaatsster sinds kort namelijk definitief afgesloten. "Het is tijd voor nieuwe dingen."

Het was geen eenvoudige beslissing, zegt Van Hemert. Lang heeft ze getwijfeld of ze nog een jaar door zou gaan of dat het moment was aangebroken om er een punt achter te zetten. Na overleg met onder meer haar ouders, broer, vriend en oud-collega's hakte ze vorige maand de knoop door. "Opluchting is misschien niet het goede woord, maar nu het hoge woord eruit is, geeft dat wel een rustig gevoel", vertelt ze.

De eerste twijfels ontstonden halverwege het afgelopen seizoen toen Van Hemert naar eigen zeggen minder in de rondte reed. "In Nederland is het niveau zo hoog dat je 100 procent moet zijn om mee te kunnen strijden. Mijn hoofd wil nog heel graag, maar ik merk dat mijn lichaam er niet meer 100 procent voor kan gaan. Ik heb daarom besloten dat het tijd is voor nieuwe dingen", aldus Van Hemert.

Omgeving
Toen Van Hemert in 2017 weg moest bij Team Lotto-Jumbo maakte ze de overstap naar RTC Zuidwest in Den Haag. Ze trainde daar op eigen kosten met Dione Voskamp en Leeyen Harteveld, die afgelopen zomer allebei een nieuwe omgeving vonden. "Het helpt zeker niet mee als je alles zelf moet regelen en betalen. Als je mee wilt doen met de top heb je goede faciliteiten om je heen nodig. Je moet op goed ijs kunnen trainen en met mensen waaraan je je kan optrekken."

Van Hemert begon het vorige seizoen goed. Zo reed ze een laagland PR en mocht ze meedoen aan de World Cup in Tomaszow Mazowiecki. De World Cups die ze in haar carrière heeft mogen rijden, waren voor Van Hemert één van de hoogtepunten uit haar loopbaan. "Het is heel gaaf om je met de buitenlandse top te kunnen meten. Daarnaast waren de wedstrijden in Thialf ook momenten die ik nooit meer zal vergeten. Ik denk dat elke schaatser dat kan beamen. Andere hoogtepunten waren mijn wereldtitels bij de junioren in 2009."

Hoewel ze haar grote droom, de Olympische Spelen, nooit heeft verwezenlijkt, kijkt ze met een trots gevoel terug op haar carrière. "Ik heb dan weliswaar niet op een WK gestaan of aan de Spelen kunnen deelnemen, ik heb wel heel veel andere mooie dingen beleefd, gezien en meegemaakt. Daarbij heeft het topsportleven mij veel doorzettingsvermogen gegeven. Ja, ik heb er absoluut van genoten!"

Studie
De komende maanden gaat Van Hemert gebruiken om te kijken wat ze wil gaan doen. Ze heeft zich inmiddels aangesloten bij De SportMaatschappij, een stichting waar ex-topsporters samen met andere topsporters een persoonlijk opleidingstraject doorlopen om te ontdekken wat de sport hen gebracht heeft, waar hun kracht ligt en wat de maatschappij hen te bieden heeft.

Ze denkt erover na om een nieuwe studie op te pakken. Het afgelopen jaar heeft ze namelijk al deelcertificaten van HBO Sportpsychologie en Coaching- en begeleidingskunde gehaald. Of ze daarmee verder gaat, moet de komende periode uitwijzen. "Soms weet je ook niet wat het beste bij je past, dus daar moet ik achter gaan komen. En als ik iets nieuws heb gevonden, zie ik het als een mooie uitdaging om er het plezier uit te halen wat ik ook altijd in het schaatsen gevonden heb!"

Door Rijcko Treep - Laatste update op 10 okt 2019 om 12:10