In een zwoel Den Haag heeft Francesca Lollobrigida de tweede wedstrijd om de KPN Marathon Cup gewonnen. In de massasprint klopte ze klassementsleidster Marijke Groenewoud met kleine voorsprong. Imke Vormeer eindigde op de derde plaats. Bij de heren won Bart Hoolwerf met een indrukwekkende sprint van Arjan Stroetinga en Gary Hekman.

Er waren de nodige wisselingen in het vrouwenpeloton. Waar Irene Schouten in Den Haag afwezig was vanwege een trainingswedstrijd in Heerenveen, was Iris van der Stelt speciaal voor haar thuiswedstrijd drie dagen eerder teruggekeerd uit Zuid-Afrika. Ook Lollobrigida stond meer ontspannen aan de start, vanwege de aanwezigheid van haar ploeggenoot Roza Blokker. "Vorige week moest ik alles alleen doen en zat ik in elke kopgroep, behalve de goede", aldus Lollobrigida.

 

Dankzij de hulp van Blokker konden de dames van Team Lasaulec elkaar nu afwisselen in de kopgroepen. Op enig moment reed Lollobrigida met Pien Keulstra bijna vijftien ronden lang vooruit, totdat op initiatief van Team Mastermind en Team Turner de twee weer werden bijgehaald. Lollobrigida mikte vervolgens op de sprint. Met het luiden van de bel ging ze buitenom aan. "Ik wilde er een lange sprint van maken. Even was ik bang dat Marijke er nog overheen zou komen, maar gelukkig hield ik stand." 

De overwinning is een mooie opsteker voor de 28-jarige specialiste, aangezien ze deze zomer haar eigen weg koos. "Ik train nu in mijn eentje buiten het Italiaanse team om, dus het is soms wel lastig. Ik mocht een tijdje met de Russen trainen bij Kosta Poltavets en ik heb deze week veel snelheid opgedaan bij de mannen van AB Vakwerk." De Italiaanse heeft via Facetime contact met haar coach. "Ik ben blij dat het nu allemaal zo uitpakt." 

Hoolwerf klopt gevestigde orde
De koers bij de heren kende een gelijk verloop als vorige week in Amsterdam. De omstandigheden waren zwaar, mede dankzij de warmte en het zachte ijs, waar de plassen water op bleven staan. Het peloton zat grote delen van de wedstrijd op een lint, maar geen enkele groep kon de band met het peloton definitief doorbreken. AB Vakwerk met Frank Vreugdenhil en Okay Fashion & Jeans/Interfarms met Crispijn Ariëns probeerden keer op keer weg te komen, zonder succes. 

Met nog vijftien ronden op het bord schoven de mannen van AB Vakwerk op naar voren, met het doel om Bart Hoolwerf en Gary Hekman van voren af te zetten. "Met de ploeg probeerden we onszelf goed op te zetten en hielden dat best lang vol", vertelt Hoolwerf. "Het was de bedoeling om chaos te creëren achter ons en dat is aardig gelukt." Achter de groene trein werden hevige duels uitgevochten om de positie, waarbij ook een aantal valpartijen plaatsvond. 

In de slotronde trok Jorrit Bergsma de sprint aan voor de Nederlands kampioen Arjan Stroetinga. Deze kon in het kielzog van Hekman mee de laatste bocht door, maar dat was buiten Hoolwerf gerekend. De 21-jarige schaatser kwam knap onderdoor en passeerde de twee gevestigde sprinters in de laatste honderd meter. "Ik wist dat ik snel was, maar het moet wel een keer gebeuren en mezelf bewijzen", aldus een blije Hoolwerf. "Ik voelde me goed en de ploeg reed een superkoers. Dit is echt een teamoverwinning. Of ik het oranje pak ga verdedigen? Daar is het nog wat vroeg voor, ik wil in de eerste helft van het seizoen goede klasseringen rijden, dan komt het klassement vanzelf."

Incidentrijke beloftenkoers
Ondanks meerdere uitlooppogingen hield bij de beloften geen enkele kopgroep stand. Toen met nog vijf ronden op de klok de sprinttreintjes in stelling werden gebracht, kwam Ivar Immerzeel halverwege het peloton ten val. De rijder van Okay Fashion & Jeans bleef lang liggen, waardoor de wedstrijd werd stilgelegd. Na de herstart stond het rondenbord op tien, waardoor de stress in het peloton hoog opliep. Er werd veel geduwd en getrokken, met daarbij de nodige woordenwisselingen en handgebaren. Dat alles werd niet opgemerkt door de trein van Bouwpartners, die hun sprinter Harm Visser veilig naar de zege loodsten, voor Ruud Slagter en Tom den Heijer.

"Het was een chaotische koers, waarin veel mannen fris waren", sprak Visser. De 19-jarige schaatser werd uitstekend afgezet door zijn ploeg en hield een comfortabele voorsprong over op de finish. "Gabriele (Galli, red.) deed het perfect door zo hard op kop te rijden en toen de mannen van Vector er overheen knalden hoefde ik het alleen nog maar af te maken", prees hij zijn ploeg. Het is de eerste overwinning in de beloftendivisie voor Visser, die regerend Nederlands kampioen bij de junioren A is. Of hij nu ook de aangewezen sprinter wordt binnen de ploeg? "Nee, dat niet. Volgende keer rijden we weer voor Rémon (Vos, red.) of Gabriele. Ik zal ook niet alle marathons rijden."

Omdat Visser vorige week in Amsterdam niet aanwezig was, leidt Ruud Slagter nu het klassement. De witte trui komt in het bezit van Tom den Heijer. 

Bekijk hier de volledige uitslagen. 

Door Sjors Leek - Laatste update op 01 nov 2019 om 17:13