Regerend wereldkampioen Nathan Chen heeft op de eerste ISU Grand Prix in Las Vegas een thuiszege geboekt. De Amerikaanse kunstrijder veroverde het goud met een verschil van 45 punten. Zijn landgenoot Jason Brown steeg van plek vier naar de zilveren medaille en het brons ging naar Dmitri Aliev uit Rusland.

Op de muziek van Elton John's Rocketman liet de 20-jarige Chen in de vrije kür een viervoudige Flip zien evenals een viervoudige Toeloep in combinatie met een dubbel Flip en een viervoudige Salchow. Daarnaast sprong hij vier triples. Een tweede viervoudige Toeloop gooide hij open en bleef steken op een dubbele sprong. De tweevoudig wereldkampioen scoorde 196,38 punten wat hem op een totaal bracht van 299,09 punten.

In een emotionele uitvoering op Schindler's List sprong Brown twee drievoudige Axels waarvan een in combinatie met een dubbel Toeloop en nog vijf nette triples. Hij verdiende 171,64 punten voor zijn lange kür en een totaal van 255,09 punten. De Rus Aliev produceerde twee viervoudige sprongen en vijf triples, maar werd genekt door een enkelvoudige Axel en dubbel Lutz. De nummer twee van het afgelopen EK zakte van plek twee naar drie met 253,55 punten. De Canadees Keegan Messing zag zijn podiumplek verloren gaan met 239,34 punten. Na zijn korte kür gaf hij aan dat het een moeilijke beslissing was om starten nadat zijn jongere broer vorige maand overleed na een verkeersongeluk. 

 

Bij de vrouwen debuteerde Anna Shcherbakova met een gouden medaille. De 15-jarige Russisch kampioene landde twee viervoudige Lutzs en zette ondanks twee onder geroteerde triples een persoonlijk record neer van 160,16 punten. Met een totaal van 227,76 punten verwees ze Bradie Tennell naar het zilver. De Amerikaanse is op de weg terug van een blessure en ging na de korte kür aan de leiding (met een personal best), maar zes drievoudige sprongen brachten haar tot 141,04 punten en een totaal van 216,14 punten.

De Russin Elizaveta Tuktamysheva klom van de vijfde plek naar het brons. Haar jazzy vrije kür leverde 138,69 punten op en een totaal van 205,97 punten. Kaori Sakamoto uit Japan zakte van de tweede plaats naar de vierde en haar landgenote Wakaba Higuchi gleed van het podium naar de vijfde plek. Higuchi zette vrijdag op de korte kür nog een persoonlijk record neer, maar kon de derde plek niet vasthouden. 

Spectaculaire lifts
Het Chinese paar Cheng Peng en Yang Jin pakte haar eerste overwinning ooit in de Grand Prix, voor Daria Pavliuchenko en Denis Khodykin uit Rusland en thuisrijders Haven Denney en Brandon Frazier. De Amerikanen schoven na de lange kür een plekje op en pakten zodoende het brons in Las Vegas. Met onder meer een drievoudige Toeloop in combinatie met een dubbel Toeloop, een drievoudige worpsprong, lifts op niveau vier én een crash verdienden Peng en Jin een score van 128,16 punten en een totaal van 200,89 punten.

Pavliuchenko/Khodykin's programma bevatte onder andere een drievoudige Flip, triple twist en moeilijke en originele lifts. Met een val van Pavliuchenko werd het paar derde met 125,73 punten, maar behield de tweede plek in het klassement met 196,98 punten. Op muziek van The Lion King lieten Denney en Frazier een dynamische performance zien met spectaculaire lifts, een zij-aan-zij drievoudige Salchow en drievoudige worpsprongen. Het Amerikaanse paar werd tweede op de lange kür (127,52 punten). maar derde in het klassement met 192,70 punten. De Amerikaanse kampioen Ashley Cain-Gribble/Timothy Le Duc zakte van de derde plek naar de vijfde door verschillende fouten (177,54 punten). 

Bij het ijsdansen veroverden Madison Hubbell en Zachary Donohue voor thuispubliek hun tweede titel op deze Grand Prix in Las Vegas. De Russen Alexandra Stepanova/Ivan Bukin pakten het zilver en Laurence Fournier Beaudry/Nikolaj Sorensen uit Canada haalden het brons op, hun eerste Grand Prix-medaille. Hubbell en Donohue pakten hun vierde gouden Grand Prix-medaille met een solide optreden met twizzles, een combinatie lift, draai en de curve lift op niveau vier. Het Amerikaanse duo stond op de eerste plek na de ritmische dans en behield deze ondanks een tweede plek op de vrije dans (209,55 punten).

Stepanova/Bukin's vrije dans werd gekenmerkt door moeilijke twizzles, combinatiedraaien en lifts. De zilveren medaillist op het EK won de vrije dans, maar bleef tweede in het eindklassement met 206,57 punten. Dansend op Summertime, Georgia On My Mind en Cry Me a River voltooiden Fournier Beaudry/Sorensen vier elementen op niveau vier, maar de passenserie op een voet werd beoordeeld met een level twee. De winnaars van de Nebelhorn Trophy scoorden 118,36 punten en een totaal van 197,53 punten. Het duo heeft een jaar niet meegedaan in het internationale circuit, omdat ze van Denemarken naar Canada zijn overgestapt. 

Klik hier voor de volledige uitslagen.