Tickets
Shop
Nieuws 27 okt 2019

Berber Vonk: 'Binnen korte tijd zat het bloed overal'

Voor Berber Vonk is het nieuwe winterseizoen gestart met een behoorlijke domper. De schaatsster van Team PTH/BDM kwam tijdens de tweede KPN Marathon Cup in Den Haag lelijk ten val en liep daarbij een diepe wond op aan haar bovenarm. Een operatie verder is het afwachten hoe haar herstel verloopt en of de functie van haar biceps weer volledig terugkeert.

Foto : Eline Hooghiemstra

"Gaan mijn ouders een keer niet mee naar een wedstrijd en dan gebeurt dit", kan er de volgende dag desondanks alweer met een grapje vanaf. "Gelukkig heb ik een ploegleider, Peter Nauta, die heel betrokken is en tegen een spatje bloed kan." 

Al vroeg in de wedstrijd over 80 ronden kwam Vonk bij een inhaalactie op het ijs van De Uithof met een grote groep dames ten val, waarbij het ijzer van een van de andere rijdsters in haar arm belandde. In eerste instantie zag Vonk de ernst van de situatie nog niet zo in, pas toen ze weer ging staan voelde ze een pijnlijke steek bij haar oksel. "Ik zag wel wat hangen, maar ik dacht gewoon dat mijn pak kapot was", luidt het. "Toen ik nog een keer goed keek, bleek er bindweefsel uit mijn arm te hangen en binnen korte tijd zat het bloed overal."

De wedstrijd werd stilgelegd, de aanwezige artsen kwamen in actie en het vrolijk gekleurde schaatspak werd opengeknipt. "Toen schrok ik me wel kapot, de wond was gigantisch. Inmiddels is het mooi gehecht, maar ik heb er momenteel erg veel pijn aan omdat de verdoving aan het uitwerken is. Verder gaat het naar omstandigheden goed. Ik heb erg veel geluk gehad."

Toch gaat het herstel van haar biceps zo'n acht tot tien weken in beslag nemen, omdat deze voor driekwart werd doorgesneden. "Ze hebben deze gehecht, en daarna ook de wond. Die moet nu eerst herstellen en pas daarna kunnen ze meer zeggen over het terugkrijgen van de functie en kracht van mijn biceps. Ik weet van mezelf dat ik geneigd ben om te snel weer te beginnen met trainen en daar moet ik nu voor waken, maar ik ben gelukkig onder goede behandeling van chirurgen en fysiotherapeuten."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan