Zeven schaatsers maken dit jaar kans om Kjeld Nuis en Suzanne Schulting op te volgen als Sportman en Sportvrouw van het jaar. Schulting is als winnares van vorig jaar opnieuw genomineerd, aangezien zij in Sofia wereldkampioene shorttrack werd. Lara van Ruijven is als wereldkampioene op de 500 meter de tweede shorttrackster die genomineerd is.

De overige vijf kanshebbers op de prestigieuze titel zijn langebaanschaatsers. Bij de mannen gaat het om Thomas Krol, Kai Verbij en Patrick Roest, bij de vrouwen Irene Schouten en Ireen Wüst. De vrouwen maken daarmee het merendeel uit van de kanshebbers. In totaal zijn zeven vrouwen in de race voor de titel. De concurrentie komt van atlete Sifan Hassan en wielrensters Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild. Bij de mannen zijn onder meer Mathieu van der Poel en Max Verstappen de tegenstanders. 

Bij de coaches maakt Jac Orie voor het derde jaar op rij kans op de titel Coach van het Jaar. Het meesterbrein van Team Jumbo-Visma kan in december voor de vierde keer uitverkozen worden. Ook de bondscoach van de shorttracksters is genomineerd. Jeroen Otter maakte vorig jaar ook al kans op de titel, maar moest destijds het hoofd buigen voor Orie. De concurrentie in deze categorie komt onder andere van voetbalcoaches Ronald Koeman, Sarina Wiegman en Erik ten Hag. 

Ook in de categorie Sportploeg van het Jaar maken schaatsers kans op de overwinning. Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker zijn genomineerd vanwege hun wereldtitel op de ploegenachtervolging op de WK Afstanden in Inzell. Ook hier komt de concurrentie uit het voetbal, maar ook de wielertak van Team Jumbo-Visma maakt na een succesvolle zomer kans op de overwinning.

Uit de voorgeselecteerde atleten, samengesteld door NOC*NSF en de NOS, zal een vakjury drie genomineerde sporters kiezen. Die namen worden op 1 december bekendgemaakt. Op woensdag 18 december worden op het Sportgala de winnaars gekozen.