Na het succes van vorige winter staat de tweede editie van de Trachitol Trophy voor de deur. Vier dagen achter elkaar gaat het marathonpeloton de strijd aan om het felbegeerde Trachitol-pijlenpak en het tablettenpak. Waar wordt dit weekend geschaatst en wie zijn de favorieten voor de eindoverwinning? Schaatsen.nl blikt vooruit.

Historie
De Trachitol Trophy gaat zijn tweede jaargang in, maar het idee van een meerdaagse marathonwedstrijd is al ouder. Zo is het leiderspak van deze nieuwe vierdaagse geïnspireerd door het beroemde spruitjespak van weleer. Dat pak was de hoofdprijs in een marathonzesdaagse die door het leven ging als de Greenery Six, een wedstrijdreeks die tussen 1998 en 2007 jaarlijks werd georganiseerd. Die wedstrijd was feitelijk de opvolger van de Heineken Zesdaagse, waarmee in 1983 een traditie van start ging.

Jos Pronk en Coby Borst waren de eerste winnaars van de zesdaagse en sindsdien hebben illustere marathonschaatsers hun naam aan het rijtje van winnaars mogen toevoegen. Henri Ruitenberg, Hilbert van der Duim, Richard van Kempen, Yep Kramer, Jan Maarten Heideman, de buitenlanders Cedric Michaud en KC Boutiette, Alida Pasveer, Daniëlle Bekkering en Elma de Vries staan allemaal op de erelijst. 

Jan Maarten Heideman in het beroemde spruitjespak | Foto : Soenar Chamid

Na het ter ziele gaan van The Greenery Six zijn er nog twee pogingen gewaagd, maar het bleek moeilijk de meerdaagse weer vast op de kalender te krijgen. Met het aantrekken van sponsor Trachitol heeft de KNSB de marathonmeerdaagse weer nieuw leven ingeblazen. 

In de editie van vorig jaar streden drie categorieën om de leiderstrui, het pijlenpak. Bij de vrouwen stond er geen maat op Irene Schouten. De Andijkse wist alle vier de dagen als eerste over de streep te komen en schreef daarmee ook het eindklassement op haar naam. Bij de mannen wist Evert Hoolwerf het voorseizoen van Royal A-ware goed te maken door twee etappes en het eindklassement te winnen. Ook Simon Schouten pakte voor die ploeg nog een dagzege. Bij de beloften pakte Casper de Gier de eindoverwinning. 

Vier dagen strijd
Voor het tweede jaar op rij wordt de Trachitol Trophy verreden voor de Topdivisie heren en dames en de Beloftendivisie. Ook de nieuwe Beloftendivisie bij de dames rijdt twee wedstrijden mee, op de tweede en derde dag in Utrecht en Hoorn. Het belooft weer een razend spannende competitie te worden met vernieuwende elementen voor rijders en publiek.

Iedere avond worden de afstanden langer. De eerste wedstrijd is korter dan normaal, de laatste wedstrijd juist langer dan normaal. In elke wedstrijd zijn er ook nog punten te verdienen bij tussensprints. De schaatser die de meeste punten bij elkaar sprokkelt in de tussensprints krijgt een eigen leiderspak met de herkenbare Trachitol-tabletten. De winnaar van de Trachitol Trophy is de rijder die over de vier wedstrijddagen het meest constant gepresteerd heeft.

Het tablettenpak wordt uitgereikt aan de leider in het sprintklassement | Foto : Vincent Riemersma

Favorieten
Waar Irene Schouten vorig jaar de World Cup in Tomakomai nog liet schieten om mee te doen aan de Trachitol Trophy, genieten de wereldbekerwedstrijden dit jaar bij haar de voorkeur. De 27-jarige schaatsster rijdt in Tomaszów Mazowiecki de mass start en maakt ook kans op een startplek op de ploegenachtervolging. Bij de vrouwen ligt de strijd om de eindzege daarom helemaal open, al lijken de ploeggenoten van Schouten ook grote kans te maken op de overwinning.

Leidster in de KPN Marathon Cup Kelly Schouten heeft nog geen dagoverwinning op haar naam, maar is na vijf marathons wel de meest constante rijdster. Haar ploeggenote Marijke Groenewoud is daarnaast misschien wel de gevaarlijkste sprintster van het peloton, terwijl ook Elisa Dul snel is aan de meet. Oudgedienden Manon Kamminga en Imke Vormeer vormen bij A6.nl een sterk duo en kunnen daarbij ook rekenen op Beau Wagemaker. Bij de andere ploegen zijn Jade van der Molen (Palet) en Lisa van der Geest (Turner) vrouwen om rekening mee te houden.

Casper de Gier pakte vorig jaar de eindzege bij de beloften | Foto : Vincent Riemersma

Bij de mannen heeft de winnaar van vorig jaar nog niet zijn beste vorm laten zien. Evert Hoolwerf verruilde het blauw van Royal A-ware voor het groen van AB Vakwerk en heeft een vierde plaats in Heerenveen als beste prestatie. Zijn broer en ploeggenoot Bart is echter de leider in het klassement om de KPN Marathon Cup en maakt al het hele seizoen een sterke indruk. Concurrentie komt onder meer van Okay Fashion & Jeans/Interfarms. Crispijn Ariëns heeft al een overwinning gepakt en ook Sjoerd den Hertog lijkt na een moeizame seizoenstart langzaam weer op stoom te komen. 

Bij de winnende ploeg van vorig jaar, Royal A-ware, staat slechts een half team aan de start. Bart Swings, Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga doen namelijk mee aan de wereldbeker in Polen. De jonge Jordy Harink is misschien wel de belangrijkste troef van de ploeg van Jillert Anema. Bij OR Quest/Bouw & Techniek zijn de ogen gericht op Mats Stoltenborg en Daniel Niero. Stoltenborg maakte al indruk in Deventer en de Italiaan Niero is naast drager van de witte leiderstrui ook nog eens de nummer drie in de landelijke competitie. Bij Bouwselect zijn Kevin Hoekstra en Casper de Gier, vorig jaar winnaar bij de beloften, mannen om in de gaten te houden. Wie een gokje durft te wagen wil misschien nog wel inzetten op een goede eindklassering van Skate4AIR-rijder Robin Snoek.

Evert Hoolwerf zegevierde vorig jaar in Hoorn | Foto : Vincent Riemersma

Programma en livestream
Vier dagen spanning, spektakel en simpelweg meer marathon! Dat staat het peloton dit weekend te wachten. Voor de fanatieke marathonfan is het natuurlijk het leukst om de wedstrijden langs de baan te volgen, maar ook de thuisblijvers kunnen meegenieten van de steeds in afstand oplopende wedstrijden.

Bezoek dit spektakel op één van de volgende locaties:
21 november 2019 op IJsbaan Twente in Enschede vanaf 18.00 uur
22 november 2019 op De Vechtsebanen in Utrecht vanaf 17.00 uur
23 november 2019 op IJsbaan de Westfries in Hoorn vanaf 17.00 uur
24 november 2019 op Kardinge in Groningen vanaf 14.45 uur

Toegangskaarten kosten € 8,00 en zijn verkrijgbaar aan de kassa. Jeugd tot en met 15 jaar heeft gratis toegang. De wedstrijden zullen elke dag ook te volgen zijn via de livestream op schaatsen.nl/marathon. Op zondag worden de wedstrijden van de Topdivisie bij de dames en heren ook uitgezonden op NPO1 tijdens de uitzending van NOS Studio Sport.

Uiteraard houden wij je via de website en diverse social kanalen van schaatsen.nl op de hoogte van het laatste nieuws, verslagen en interviews. Houd schaatsen.nl/marathon in de gaten voor de laatste nieuwtjes, programma, uitslagen en meer.

Alle informatie over de Trachitol Trophy vind je ook op schaatsen.nl/schaatskoorts.

Bekijk hier de volledige kalender van dit seizoen.

Door Sjors Leek - Laatste update op 20 nov 2019 om 09:15