Voor de langebaanschaatsers - en specifiek voor de allrounders - staat er komend weekend een interessante wedstrijd voor de deur. Bij de tweede Rabo Holland Cup kunnen de schaatsers tijdens de Kraantje Lek Trofee (Haarlem) en de Eindhoven Trofee (Eindhoven) hun allroundambities tonen. Hieronder vind je meer informatie over deze wedstrijden.

Wat is de Kraantje Lek Trofee?
Kraantje Lek Trofee is een vrouwentoernooi over 500, 1000, 1500 en 3000 meter. Deze minivierkamp over twee dagen wordt gehouden op de IJsbaan Haarlem. De naam 'Kraantje Lek' is ontleend aan de schenker van de Trofee, namelijk het gelijknamige restaurant in Overveen. Vanuit het verleden is er al een sterke band tussen schaatsers en het restaurant. Aan de voet van het hoge duin de 'Blinkert', waaraan het restaurant 'Kraantje Lek' is gelegen, werden al ver voordat er kunstijsbanen waren, duintrainingen afgewerkt door kernploegen en andere schaatsselecties.

Wat is de Eindhoven Trofee?
De Eindhoven Trofee is een jaarlijks terugkerend mannentoernooi over 500, 1500, 3000 en 5000 meter. Deze minivierkamp over twee dagen staat sinds 1976 op de wedstrijdkalender en wordt gehouden in het ijssportcentrum in Eindhoven.

Wat valt er te verdienen?
Naast de individuele prijzen van het toernooi, tellen de afstanden 1500 en 3000/5000 meter mee voor de Rabo Holland Cup. De wedstrijden zijn tevens selectiewedstrijden voor het KPN NK Allround (zie selectiedocument). In totaal zijn er vijf plaatsen met het klassement over 500/1500/3000 meter van Kraantje Lek voor het KPN NK Allround voor de dames te verdienen. Voor de mannen geldt hetzelfde aantal, maar dan over de afstanden 500/1500/5000 meter.

Wanneer is de Eindhoven Trofee ontstaan?
In 1976 werd de eerste minivierkamp verreden, toen nog onder de naam Brabant-plant trofee. De winnaar in dat jaar was Hans van Helden. Hilbert van der Duim won het toernooi tussen 1978 en 1984 zes keer en is daarmee recordhouder. Naast het allroundtoernooi werd er in het verleden vaak ook een sprinttoernooi gereden. Dit sprinttoernooi werd gebruikt als kwalificatietoernooi voor het NK Sprint. Sinds 2007 is deze rol overgenomen door de Utrecht City Bokaal. De eerste winnaar van het sprinttoernooi was Ron Ket in 1979. De laatste winnaar was Gerard van Velde in 2006.

Wanneer is de Kraantje Lek Trofee ontstaan?
De eerste editie werd in 1986 verreden. Toen eindigde Ina Steenbrugge als eerste. In de jaren daarna ging de winst onder meer naar Yvonne van Gennip, Annamarie Thomas, Marianne Timmer, Renate Groenewold, Annette Gerritsen en de pas gestopte Yvonne Nauta. Bij de laatste vijf edities ging de Kraantje Lek naar Carlijn Achtereekte (2018), Linda de Vries (2017), Annouk van der Weijden (2016), Jorien Voorhuis (2015) en Melissa Wijfje (2014).

Wie wonnen de Eindhoven Trofee de afgelopen jaren?
De laatste vijf winnaars van de Eindhoven Trofee waren Thomas Geerdinck (2018), Chris Huizinga (2017), Marcel Bosker (2016), Renz Rotteveel (2015) en Jan Blokhuijsen (2014). Op de erelijst zien we verder onder meer gelouterde namen als Koen Verweij, Ted-Jan Bloemen, Mark Tuitert, Rintje Ritsma, Falco Zandstra, Bart Veldkamp en Hilbert van der Duim.

Wie staan er dit jaar aan de start?
Bij de mannen staat de winnaar van afgelopen jaar aan de start. Thomas Geerdinck zal samen met ploeggenoot Jos de Vos en Team easyJet-rijder Tjerk de Boer strijden om de overwinning. Bij de vrouwen zien we geen eerdere winnares op de deelnemerslijst staan, maar de strijd lijkt in eerste instantie te gaan tussen Roza Blokker, Aveline Hijlkema en Esther Kiel. 

Hoe kan ik het volgen?
De toegang tot de Eindhoven Trofee is gratis en er zijn ruim voldoende zit- en staanplaatsen. Zowel op zaterdag als op zondag starten de wedstrijden om 18.45 uur. De Kraantje Lek begint zaterdag om 19.00 uur en zondag om 17.30 uur en is ook gratis te bekijken.

Bekijk hier de volledige kalender.