Tickets
Shop
Nieuws 24 nov 2019

Visser pakt in Enschede brons op mass start op Junior World Cup

Op de slotdag van de Junior World Cup in Enschede legde Harm Visser op de mass start beslag op de bronzen medaille. In de eindsprint was hij niet opgewassen tegen de razendsnelle Gabriel Odor uit Oostenrijk. Op de 500 en 1500 meter eindigden twee Nederlandse junioren in de top tien.

Foto : Hidde Muije

Op de 1500 meter veroverde Peder Kongshaug de gouden medaille. De Noor reed het juniorenbaanrecord van Marcel Bosker uit de boeken (1.50,60) en scherpte deze tijd aan tot 1.49,99. Pavel Taran pakt het zilver met een tijd van 1.50,69 en de Oostenrijker Gabriel Odor werd derde (1.50,75). Jordy van Workum werd zevende in 1.51,57, vlak voor Jur Veenje (1.51,68) en Kai in 't Veld eindigde op plek vijftien met 1.52,83.

In Noorwegen mocht Veenje een week geleden de hoogste trede van het podium beklimmen, maar dat zat er dit weekend niet in. "Vorige week ging het allemaal supergoed en daar heb ik ontzettend van genoten, maar deze rit was technisch gezien niet best. Ik kwam net niet goed uit voor de bochten en kwam ook een beetje omhoog. Maar een plek in de top tien op een Junior World Cup is zeker niet slecht", aldus Veenje.

Jur Veenje | Foto : Hidde Muije

"Ik heb twee stabiele weekenden gereden en daar ben ik erg tevreden over. Dat is een mooie opsteker voor het allrounden." Dankzij zijn eerste plek in Noorwegen ging Veenje in Enschede in de laatste rit van start. "Het is niet per se een voordeel. Je kunt wel de tijden van anderen zien, maar het is ook fijn om onbezorgd aan zo'n race te beginnen. Peder zette een ontzettend rappe tijd neer in het kwartet voor mij en je weet nooit wat je zelf kunt."

Miniem verschil
Met een verschil van drieduizendste van een seconde schreef Wataru Morishige uit Japan de 500 meter op zijn naam. Op de sprintafstand hield hij de Zuid-Koreaan Sang-hyeok Cho van de winst af en werd landgenoot Katsuhiro Kuratsubo derde. Sebas Diniz en Jarle Gerrits eindigden knap in de top tien. Morishige zette de uiteindelijk snelste tijd van 35,883 al in de vijfde rit neer.

De beslissing viel 26 ritten later toen Cho en Kuratsubo als laatste paar op het ijs verschenen. De Zuid-Koreaan reed lang in de groene cijfers, maar op de streep veranderde het ééntje in een nummer twee positie. Met een tijd van 35,886 kwam de winnaar van een week geleden in Noorwegen nu net tekort. Kuratsubo volgde op plek drie met 36,01.

Sebas Diniz | Foto : Hidde Muije

Sebas Diniz eindigde met een tijd van 36,22 keurig op de zesde plek en Jarle Gerrits wist eveneens een plek in de top tien te bemachtigen, hij werd achtste in 36,55. Rem de Hair en Veenje vinden zichzelf terug op plek zestien (36,99) en zeventien (37,02). "Die 500 meter was een mooie opwarmer voor de 1500 meter, dat is meer mijn afstand", zegt Veenje na afloop van het koningsnummer. "Ik heb de 500 meter vooral gereden om de quotaplekken voor de Jeugd Olympische Spelen."

Troostprijs met trots
De dag werd afgesloten met de mass start over tien ronden. Namens Nederland stonden Jordy van Workum en Harm Visser op het ijs. Halverwege de koers had Tobias Fløiten uit Noorwegen een halve baan voorsprong te pakken, met Nil Llop en Jason Suttels in de achtervolging. Het gat werd dichtgereden door de twee Russische rijders terwijl Van Workum en Visser mee schoven naar voren. In de eindsprint spurtte een ontketende Odor naar de overwinning, voor Tsubasa Horikawa uit Japan en Visser. 

De Nederlandse mannen reden met lef, maar konden niet opboksen tegen het sprintgeweld van Odor. Is het brons dan een troostprijsje? "Een beetje, maar ik moet ook heel tevreden zijn met een wereldbekermedaille", zegt Visser. De Fries werd maandag pas opgeroepen om op de World Cup te starten. Na een zware marathonwedstrijd in Haarlem was de voorbereiding niet optimaal. "Ik had niet echt het piekvermogen. Tien rondjes is ook heel weinig om iets te kunnen. In de laatste ronde kwam Odor met zoveel snelheid langszij en was het gat te groot. Maar ik ben blij dat ik mocht rijden, er is niets mooier dan rijden voor je eigen land", besluit hij met een grote glimlach. 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan