Tickets
Shop
Nieuws 17 nov 2019

Nuis sluit wereldbeker Minsk af met goud op 1500 meter

Voor de achtste keer in zijn carrière heeft Kjeld Nuis een wereldbekerwedstrijd over 1500 meter gewonnen. In Minsk was hij in 1.46,22 nipt sneller dan Denis Yuskov en Thomas Krol. De twee kemphanen kwamen in de laatste rit niet meer aan de tijd van Nuis.

Foto : Soenar Chamid

Op het zware ijs van de Minsk Arena eindigde de top van het klassement dicht bij elkaar. Achter nummer vier Min Seok Kim eindigden tien mannen binnen een seconde van elkaar. Patrick Roest en Marcel Bosker finishten in de middenmoot met een vijfde en achtste plaats. Sverre Lunde Pedersen revancheerde zich voor een zeer teleurstellende 5000 meter van vrijdag door als zesde te eindigen. 

"Dit was echt een goede race, hier ben ik heel blij mee", reageerde Nuis opgetogen bij de NOS. "In tegenstelling tot mijn race op zaterdag slaagde ik er nu wel in om rustig te blijven. Ik heb heerlijk los gereden, elke slag was raak en daardoor win ik nu met klein verschil. Op de 1000 meter maakte ik diverse foutjes en daardoor verloor ik goud op 0,2 seconde."

Nuis moest zaterdag na zijn race nog even bijkomen. Hij voelde zich duizelig. Volgens de tweevoudige olympisch kampioen was dat nog een gevolg van de klap die hij vorige maand in Inzell tegen zijn hoofd kreeg. Krol gooide de achterklep van de auto al dicht, terwijl Nuis nog wat wilde pakken. "Als ik geforceerd rijd, zoals op zaterdag toen ik mijn foutje bij de start wilde goedmaken, krijg ik na afloop last van mijn hoofd. Nu niet, omdat ik ontspannen en technisch goed bleef schaatsen."

N'tab grijpt brons op 500 meter
Op de 500 meter ging de overwinning naar Jun-ho Kim, die een tijd reed van 34,87. De Koreaan pakte voor het eerst sinds Tae Bum Mo in 2013 een wereldbekeroverwinning voor zijn thuisland. Achter Kim was de strijd om de tweede plaats zeer spannend. Dai Dai N'tab was in een onderling duel nipt langzamer dan Tingyu Gao. Beiden reden een tijd van 34,91, maar Gao kreeg na bestudering van de fotofinish de tweede plaats toegewezen.

"Ik baalde dat ik mijn race had verloren, ik dacht echt dat ik eerder over de finish ging", zei N'tab tegen de NOS. "Maar nu ben ik wel blij met mijn niveau wat ik hier heb gehaald. Normaal gesproken rijd ik zo vroeg in het seizoen nog niet zo flitsend. Maar het moet en het kan nog beter." N'tab, die in Minsk zijn zevende wereldbekermedaille op de sprint veroverde, was vooral niet bijster tevreden over zijn start. "Ik opende in 9,7 en dat had 9,5 moeten zijn. Dan had ik hier gewonnen."

Naast N'tab eindigde met Kai Verbij nog een tweede Nederlander in de top-10 van de daguitslag (vijfde). Ronald Mulder (twaalfde) en Lennart Velema (zestiende) waren de overige landgenoten aan de start. Ook grote namen als Ruslan Murashov en Håvard Lorentzen stonden aan de start, maar zij stelden teleur. Wereldrecordhouder Pavel Kulizhnikov was wegens een blessure niet van de partij. 

Verweij wint B-groep 1500 meter
Koen Verweij heeft zijn internationale rentree opgefleurd met winst in de B-groep van de 1500 meter. In een tijd van 1.47,71 was hij flink sneller dan Tyson Langelaar en Shane Williamson. Verweij kreeg zijn startplek op de 1500 meter dankzij een afmelding van Sven Kramer. De 33-jarige Fries had zich al voor het weekend afgemeld. Als Kramer volgende week tijdens de wereldbeker in Polen zich opnieuw afmeldt, mag Verweij in de A-groep starten. Op de 500 meter wist Hein Otterspeer een derde plaats te behalen. 

Bekijk hier de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan