Op de tweede dag van de ISU World Cup in Nagoya heeft Zuid-Korea op alle afstanden de overwinning binnengehaald. Suzanne Schulting moest op de 1000 meter genoegen nemen met de tweede plek achter de Zuid-Koreaanse Ah-rum Noh. Het brons ging naar Kristen Santos uit de Verenigde Staten.

Na sterke kwart- en halve finales, die veel energie kostte, leek Schulting in de finale op weg naar het goud. De olympisch kampioene op deze afstand nam al gauw de koppositie over van de Canadese Alison Charles en hield deze lang vast, maar na het luiden van de bel voor de laatste ronde kwam Noh buitenom nog net langszij. Met een lichte voorsprong passeerde de Zuid-Koreaanse juichend de streep. 

In de B-finale streden Lara van Ruijven en Rianne de Vries om de punten voor het wereldbekerklassement. Het oranje tweetal zat in het begin achter de Zuid-Koreaanse Min-jeong Choi en Yize Zang uit China. Terwijl Van Ruijven buitenom naar ruimte zocht en de leiding pakte, raakte De Vries in de verdrukking. In de slotfase nam Choi de koppositie over en eindigde Van Ruijven knap als tweede. De Vries bleef steken op de vierde plaats. 

Positiewisselingen
Voor Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat waren de kwartfinales het eindstation. In een sterk bezette heat startte Breeuwsma vanaf de derde positie, maar zakte halverwege de race terug naar de laatste plek. Hij knokte zich nog naar de vijfde stek en werd uiteindelijk vierde dankzij een penalty. De Laat loerde in zijn race op het juiste moment om toe te slaan. Na een mislukte inhaalactie verloor hij echter snelheid en eindigde hij als laatste. De overwinning ging naar Ji-won Park uit Zuid-Korea, voor de Hongaar Shaoang Liu en Semen Elistratov uit Rusland.

Op de 1500 meter stond Friso Emons als enige van alle Nederlanders in de halve finales. De jongeling probeerde van kop af de race te controleren en slaagde daar tot drie ronden voor het einde in. In de slotfase trok de Zuid-Koreaan In-wook Park vol gas door naar de eerste positie en raakte Emons enigszins opgesloten achter Shogo Miyata uit Japan. De derde plaats betekende een plek in de B-finale.

Die finale schreef Emons op zijn naam na een strijd met de Fransman Sebastien Lepape. Na meerdere positiewisselingen pakte Emons de leiding over in de laatste ronde en gaf deze niet meer uit handen. De afstand werd gewonnen door Dong-wook Kim uit Zuid-Korea, hij versloeg landgenoot In-wook Park en de Japanner Keita Watanabe. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Zuid-Koreaanse Ji-yoo Kim, die daarmee de zegereeks van Kim Boutin verbrak. De Canadese werd tweede voor klassementsleider Arianna Fontana uit Italië. 

Valpartijen
De dag werd afgesloten met de finale van de mixed relay en de halve finales op de aflossingen. Op de gemengde aflossing stonden Van Ruijven, Schulting, Breeuwsma en De Laat in de finale. Na de eerste wissel van Van Ruijven op Schulting sloeg zij een groot gat op de concurrentie. De overwinning gloorde, maar met zeven te ronden te gaan gleed Van Ruijven weg in de bocht en dook de kussens in.

Foto : International Skating Union/Kiyoshi Ota

De oranje equipe reed de wedstrijd in een wat rustiger tempo uit en de spannende finale werd beslist in het voordeel van Zuid-Korea, voor Rusland en China. Na lang juryberaad kreeg China echter een penalty voor het blokkeren van een andere rijder in de middencirkel en kon Nederland alsnog de bronzen plak ophalen, de eerste medaille van dit seizoen op de aflossingen. 

Vervolgens ging zowel de vrouwen- als de mannenploeg onderuit in de halve finales van de relay. Beide teams zullen zondag starten in de B-finale. Bij de vrouwen was het Schulting die in de jacht op de tweede plek (en daarmee de A-finale) in de laatste bocht ten val kwam en de Russin Ekaterina Efremenkova meenam de kussens in. De mannen zakten na een goede start terug naar de derde plek en in de slotfase viel De Laat.

Klik hier voor de volledige uitslagen.