Tickets
Shop
Nieuws 22 nov 2019

Bescheiden Achtereekte trots: 'Ik laat me niet zo vaak zien'

Carlijn Achtereekte hikt nog altijd tegen haar eerste World Cup-overwinning aan. Net als in Minsk moest de 29-jarige rijdster van Team Jumbo-Visma in Tomaszow Mazowiecki genoegen nemen met de zilveren medaille op de 3000 meter. Martina Sablikova was slechts 0,15 seconden sneller. "Heb een paar steekjes laten vallen."

Foto : Martin de Jong

Voor Sablikova was het alweer haar vijftigste (!) World Cup-zege uit haar loopbaan. De Tsjechische reed naar een tijd van 4.06,13 en pakte daarmee tevens het baanrecord. Voor de drievoudig olympisch kampioene kwam dat als een enorme verrassing. "Ik heb de hele week niet getraind vanwege maagproblemen. Donderdag stond ik voor het eerst op het ijs, dus dat ik hier nu win, had ik echt niet gedacht", zei Sablikova na afloop.

Achtereekte was slechts 0,15 seconden langzamer en kon wel bedenken waar ze die tijd had laten liggen. "Drie rondjes voor het einde tikte ik mezelf aan en ging ik bijna onderuit. Dat is gewoon zonde", verzuchtte de Lettelse al hoestend. Na de World Cup in Minsk kreeg ze te maken met geïrriteerde luchtwegen, de zogenaamde kriebelhoest. "Het gebeurt vooral na temperatuurwisselingen. Het is geen excuus, want ik voel me juist heel goed. Ik ben fit en heb nog nooit zo steady gereden twee World Cups achter elkaar."

Bescheiden
Na haar zilveren plak in Minsk was de olympisch kampioene op de 3 kilometer gebrand om de World Cup in Tomaszow Mazowiecki te winnen. Nog nooit wist Achtereekte een gouden medaille te veroveren bij een World Cup. "Ik had mijn zinnen op deze World Cup gezet. Natuurlijk wil je je laten zien als olympisch kampioene, zeker omdat ik me al niet zo vaak laat zien. Ik ben soms best bescheiden, maar eigenlijk sta ik er gewoon heel goed voor. Het was een goed optreden, maar juist dan is het balen als je hem zo nipt verliest."

Dankzij haar sterke prestaties neemt Achtereekte nu de leiding over in het algemeen klassement. Toch weet de nationaal allroundkampioene één ding zeker. Na de World Cups in Astana en Nagano zal ze niet meer bovenaan staan. "Die slaan we over", vertelde de rijdster van Jumbo-Visma enigszins teleurgesteld. "Of ik hem niet alsnog wil gaan rijden? Nee, dat is vragen om problemen. Ik hou me vast aan het oorspronkelijke plan en dan is het zaak om in december in topvorm te zijn bij de NK Afstanden."

Isabelle Weidemann, de winnares van vorige week, eindigde als vierde, één plek achter de bronzen Natalia Voronina. Esmee Visser werd met een tijd van 4.07,96 vijfde, terwijl Antoinette de Jong met 4.09,17 als zevende finishte. Melissa Wijfje (negende) en Reina Anema (vijftiende) waren de overige twee Nederlandse dames aan de start van de 3 kilometer.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan