Tickets
Shop
Nieuws 07 nov 2019

Olivier Jean zet punt achter schaatscarrière

Olivier Jean heeft zijn schaatsen aan de wilgen gehangen. De olympisch en wereldkampioen op de relay kondigde zijn afscheid aan voor de start van de World Cup in Montréal. De 35-jarige Canadees richt zich nu op zijn masterstudie.

Foto : Sander Chamid

Jean maakte negen seizoenen deel uit van de Canadese shorttrackselectie en stond met dat team tweemaal op de Olympische Spelen. Hij maakte zijn olympische debuut in 2010 in Vancouver waar hij goud won met de relayploeg, naar eigen zeggen zijn beste herinnering. Op de aflossing werd hij ook drievoudig wereldkampioen. In totaal won Jean 58 medailles in het internationale circuit, waaronder WK-goud, -zilver en -brons op de 500 meter.

Aan het begin van zijn schaatscarrière kende Jean ook flinke tegenslagen. Hij miste een volledig seizoen nadat hij in augustus 2007 tijdens een training met zijn ijzer dwars door de Kelvar-bescherming ging en een pees doorsneed in zijn enkel. Jean onderging een operatie en keerde pas in september 2008 terug in de competitie.  

Jean was ook het doelwit van sabotage op de (inmiddels verdwenen) wereldkampioenschappen voor teams in 2011 toen hij tijdens de eerste ronde van de aflossing besefte dat een van zijn messen was gebroken. De Amerikaans Simon Cho gaf in oktober 2012 toe dat hij met de schaats had geknoeid, naar verluidt op bevel van zijn coach, en bood Jean een persoonlijke verontschuldiging aan voordat hij de bekentenis openbaar maakte.

Pelotons
Na de Spelen van Sotsji in 2014 maakte Jean langzaam de overstap naar het langebaanschaatsen, maar hij hield er niet van om tegen de klok te racen. Toch wilde hij nog een keer de Spelen halen en richtte zich op de mass start. Vanaf het seizoen 2016/2017 schaatste hij twee jaar onder de hoede van Jillert Anema bij marathonploeg AB Transport en Royal A-ware om zo zijn duurvermogen te trainen en in pelotons te rijden.

Op de WK Afstanden in 2017 reed Jean zijn derde mass start ooit en veroverde prompt de bronzen medaille. Een jaar later werd hij veertiende op de eerste olympische mass start in Pyeongchang. Daarna zette hij zijn loopbaan voort, maar kwam er al gauw achter dat zijn hoofd het meer wilde dan zijn hart. "Ik voelde dat ik iets minder motivatie had, iets minder plezier op het ijs", vertelt hij tegenover La Presse. "Ik was nog steeds in vorm na de Spelen. Maar gedurende het seizoen heb ik wellicht iets meer moeite gehad met 'nee' zeggen tegen een extra stuk taart of wat glazen wijn bij het eten."

De 35-jarige Canadees behaalde tussen het sporten door al een bachelorsdiploma in kinesiologie en richt zich nu op zijn masterstudie ondernemerschap en innovatiemanagement. Daarnaast staat hij twee keer per week op het ijs met de jonge Kingston Striders, met wie hij zijn kennis deelt.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan