Bij de marathon in Heerenveen sloegen de ploegen van Jillert Anema een dubbelslag. Jorrit Bergsma en Irene Schouten stelden tegenover een thuisvak gevuld met afgevaardigden van sponsor Royal A-ware de zege veilig. De twee winnaars zullen echter de komende weken de wereldbekerwedstrijden rijden. Bij de mannen moet Anema zelfs zijn halve ploeg missen. Hoe gaat hij de marathons aanpakken?

Naast Bergsma rijden ook Arjan Stroetinga en de Belg Bart Swings de wereldbekers in Minsk en Tomaszów Mazowiecki. Dat betekent dat Jordy Harink, Robert Bovenhuis en Bob de Vries de honneurs moeten waarnemen, ook tijdens de Trachitol Trophy. De vierdaagse staat namelijk volgende week op het programma. Waar vorig jaar de ploeg van Anema een voorseizoen kende zonder overwinningen, wist Evert Hoolwerf met hulp van de overige mannen de eindzege van de vierdaagse veilig te stellen.

Dit jaar heeft Royal A-ware bij de mannen met de zege van Bergsma in Heerenveen en de winst van Bart Swings in de openingswedstrijd weliswaar al twee overwinningen op zak, in de vierdaagse behoren ze niet tot de favorieten. Anema maakt zich echter niet zo druk om de komende marathons, vertelt hij na afloop van de vierde wedstrijd van het seizoen aan de zaal vol genodigden. In een van zijn befaamde anekdotes vertelt hij hoe Bertjan van der Veen ooit in een ondertalsituatie de Nederlandse titel wist te grijpen. "Je hebt maar één sterke rijder nodig om te winnen", legt hij uit.

Kopgroep bij de mannen
Eenzelfde situatie kan zich dit jaar voordoen bij afwezigheid van de World Cup-gangers, aldus Anema nadat hij de microfoon uit handen heeft gegeven. "Het is voor de jongens die blijven niet moeilijker dan anders om te winnen. Het is wel lastiger om een lichtblauwe naar de overwinning te krijgen, omdat toch een stuk kwaliteit weggaat." Het doel voor zijn team blijft gelijk: zo weinig mogelijk mensen in een kopgroep krijgen. "We streven ernaar dat iemand alleen aankomt."

In Deventer deed zich de ideale situatie voor. Enkel Crispijn Ariëns en Mats Stoltenborg wisten weg te rijden uit het peloton. Ariëns gaf na afloop aan dat Royal A-ware voor de sprint reed. Anema: "Als je bewaking meekrijgt, om het zo maar te zeggen, word jij juist moe. Dan geef ik het teken voor de massasprint omdat men in het peloton dat teken weet. Die reactie houdt in dat juist dan men het gaspedaal gaat intrappen. Zij die geen massasprint willen, gaan dan aanvallen. Het probleem in Deventer was dat mijn rijders er niet bijzaten. Eigenlijk was mijn eigen team meer in de war dan het peloton."

Evert Hoolwerf won vorig jaar voor Royal A-ware de Trachitol Trophy | Foto : Vincent Riemersma

Tijdens de aankomende vierdaagse zullen Harink, Bovenhuis en De Vries het met zijn drieën moeten rooien. Daarnaast heeft hij bij satellietploeg AB Texel Group ook Danny Stam en Tjerk de Boer nog meerijden. De jongens in opleiding mogen geen werk verrichten voor de hoofdmacht, maar zullen ze ook zeker niet tegenwerken. Anema acht de ploeg niet kansloos. "Twee jaar terug reden we enkel met Bob de Vries en Niels Mesu en toen won Mesu."

Progressie bij de vrouwen
Bij de vrouwen was Irene Schouten vorig jaar onklopbaar. In de Trachitol Trophy won ze allevier de wedstrijden en pakte ze zowel de eindzege in het algemene als het puntenklassement. Dit jaar slaat ze de vierdaagse over. Anema, die de begeleiding van zijn marathondames op het ijs overlaat aan Valentina Berga, ziet genoeg andere kansen. In het zwart en geel van ZiuZ staat namelijk 'gewoon' een volledig team op het ijs.

Marijke Groenewoud is de belangrijkste troef in die ploeg. De winnares van de openingswedstrijd in Amsterdam heeft volgens Anema een reuzenstap gezet in haar ontwikkeling. De Fries kijkt met veel plezier naar haar presteren en naar dat van Elisa Dul, die op een haar na de World Cups miste. "Het is de jeugd hè", lacht hij. Van verwachtingen is echter geen sprake. "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg", luidt het. "Met beide beentjes op de grond, daar moet je afzetten."

Door Sjors Leek - Laatste update op 15 nov 2019 om 13:26