Ze staat derde in het tussenklassement om de KPN Marathon Cup en toch zal de marathonliefhebber haar tot januari niet terugzien in het peloton. De 17-jarige Evelien Vijn richt zich de komende tijd volledig op haar doelen op de langebaan. Want zo jong als ze is, is ze ook ambitieus. Naast de NK's voor junioren hoopt ze ook de landenwedstrijd in Inzell en voor de zesde keer de Vikingrace te rijden. "Het zou mooi zijn als ik hem in mijn laatste jaar ook nog mag rijden."

Vijn rijdt in de Topdivisie alsof ze het al jaren doet. Toch reed ze deze week pas voor de derde keer op het hoogste marathonniveau. "Het was een hele zware wedstrijd", vertelt ze na afloop van de wedstrijd in Deventer. "Ik miste een eerste groepje en moest daar naartoe rijden. Toen moest ik echt even uitrusten en daarna gingen we nog een keer rond. Ik was heel blij dat ik daar bij kon zitten. In het begin kon ik wel overnemen, maar daarna merkte ik dat ik echt moe was en moest uitrusten." In de eindsprint reed ze uiteindelijk naar de vijfde plaats achter winnares Manon Kamminga.

Die goede klassering volgde op een dertiende plaats bij haar debuut in Amsterdam en een vierde plaats in de massaspurt in Den Haag. Dat het haar zo goed af zou gaan, had ze zelf ook niet verwacht. "Het was echt wel wennen aan het begin. Het gaat een stuk harder en je moet veel alerter koersen om erbij te zitten in de kopgroep. Nu moet ik nog leren om zuiniger en niet bij elk groepje te willen zitten. Daar heb ik nog wel eens de neiging van."

De zelfkritische juniore merkt dat ze al flinke vooruitgang heeft geboekt. Zelf geeft ze als belangrijkste oorzaak haar veranderde trainingsaanpak. Deze zomer heeft ze namelijk veel minder geskeelerd als andere jaren. Tijdens het NK op de weg, een van de weinige wedstrijden die ze wel reed, boekte ze meteen succes met de titel op de puntenkoers. Het skeeleren is echter bijzaak, nu ze zich richt op de langebaan.

Focussen
"Ik heb besloten om het skeeleren een beetje stop te zetten", licht ze toe. "Ik wil ook op de langebaan echt goede resultaten behalen." De 3000 meter en de allroundwedstrijden zijn haar favorieten. "Ik merk ook wel dat ik nu progressie maak omdat ik schaatsgericht heb kunnen trainen deze zomer. Ik heb er plezier in en ben lekker aan het trainen dus dan gaat het op het ijs ook heel goed. Ik merk dat ik vandaag (zaterdag, red.) al makkelijker naar het einde toe reed ten opzichte van de eerste marathon. In twee weken tijd ben ik best al sterker geworden."

Om haar belangrijkste doelen te behalen, zal ze de komende tijd ook geen marathons meer rijden. Zondag zal ze tijdens de Residentie Cup in Den Haag zich proberen te plaatsen voor het NK over 3000 meter in Alkmaar. Om daar optimaal aan de start te staan, zal ze met haar langebaanteam RTC Noordwest voor een trainingskamp naar Inzell afreizen. Na het KPN NK Marathon op 1 januari gaat de blik op het NK Allround en NK Marathon voor junioren, dat op haar thuisbaan in Hoorn verreden wordt.

"Het is best jammer dat ik tot januari geen marathons meer rijd", zegt Vijn. "Zeker omdat ik ook best goed in het klassement sta. Ik rijd graag marathons en ik merk dat ik er beter van word. Maar met de langebaan zijn ook mooie dingen te behalen. Bij het RTC hebben we een heel leuk team. De trainingen zijn ietsjes zwaarder dan vorige jaren, maar ik heb mijn draai goed kunnen vinden en heb het super naar mijn zin."

Door Sjors Leek - Laatste update op 12 nov 2019 om 14:01