Tickets
Shop
Nieuws 23 nov 2019

Dubbelslag voor Kelly Schouten: 'Dat ik uitgerekend hier win is echt genieten'

Voor een dolenthousiast thuispubliek heeft Kelly Schouten de derde etappe van de Trachitol Trophy gewonnen. De West-Friese rijdster was in Hoorn de snelste uit een omvangrijke kopgroep. Op de streep klopte ze Merel Bosma en Jade van der Molen. Marijke Groenewoud miste de slag, waardoor Schouten ook de leiderstrui overneemt.

Foto : Vincent Riemersma

Onder luid gejuich van vrienden en familie beklom Schouten het podium. Twee jaar na haar laatste overwinning in Deventer was het eindelijk weer raak. "Dit is superleuk. Er zijn veel bekenden dus dat ik uitgerekend hier win is echt genieten." De rijdster van de ZiuZ-ploeg dacht na het vorig seizoen nog aan stoppen. Dat ze nu in Hoorn de overwinning pakt, komt dan ook als een grote verrassing. "Als je me had gezegd dat ik deze zou winnen, was ik sowieso doorgegaan natuurlijk!"

Schouten en Groenewoud waren de enige twee vrouwen die namens de geel-zwarte ploeg van Valentina Berga aan de start stonden. De twee schaatssters hadden de taken verdeeld: Schouten zou voor Groenewoud werken om de leiderstrui te verdedigen. Toen een kopgroep van maar liefst 28 vrouwen wegreed en Groenewoud de slag miste, kon Schouten voor zichzelf rijden. "Ik hield Imke (Vormeer, red.) te veel in de gaten", sprak Groenewoud na afloop. "Dat is wel een leermomentje ja. Ik had nog wel willen springen, maar het was te laat."

Een geïsoleerde Groenewoud mist de slag | Foto : Vincent Riemersma

Toen de grote groep, onder leiding van met name de rijders van Palet Vastgoedonderhoud, bijna de ronde had volbracht, probeerden Manon Kamminga, Lisa van der Geest en Groenewoud nog uit hun greep te blijven. Die poging bleek tevergeefs. Met nog 12 ronden te gaan werden zij uit koers gehaald. Het was een risico dat al ingecalculeerd was. "We zijn maar met zijn tweeën", aldus Schouten. "Dan moet je wel eens gokken, al zal ze vast flink balen." De riante voorsprong van Groenewoud in het klassement is inmiddels vrijwel teniet gedaan.

Groenewoud zelf bleef echter positief. "Vorig jaar was ik ook nog erg goed in de slotdagen van de vierdaagse, dus ik weet dat ik het kan. Ik kon nog mooi rijden in mijn groepje, al kon het ook weer niet veel harder. Morgen wordt het tenminste wel weer een mooie koers nu het klassement zo dichtbij elkaar staat. Ik moet goed voorin zitten en scherp zijn. Als ploeg staan we er nog goed voor."

De leiding in het puntenklassement is na de derde wedstrijd in handen gevallen van Manon Kamminga. De rijdster van A6.nl won twee van de drie tussensprints en heeft met een totaal van 23 punten twee punten voorsprong op haar ploeggenote Beau Wagemaker. Anna van den Bos bezet met 20 punten de derde plaats.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan