Live
Shop
Dilemma's op donderdag 21 nov 2019

Dilemma's met Remco Schouten: 'Schaatsen is nu voorbereiding op de zomer'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan marathonschaatser Remco Schouten.

Foto : Hidde Muije

Bio
Naam:
 Remco Schouten
Geboortedatum: 6-3-1995
Woonplaats: Ammerstol
Team: AB Direct
Opmerkelijk: Schouten is ook een goede wielrenner. Vanaf 1 januari 2020 fietst hij op continentaal niveau bij Vlasman Cycling Team.
Instagram: @remcoschouten

Dilemma’s
Kunstijs of natuurijs
“Dat is makkelijk voor mij, dat is kunstijs. Op natuurijs heb ik nog geen goede resultaten gereden. Vooral met buitenlands natuurijs heb ik niet veel. De Weissensee is wel gezellig, maar elke keer datzelfde rondje. Ik ben er nu heel veel geweest en dat ben je wel een keer zat. Nederlands natuurijs is wel heel mooi, maar de laatste jaren hebben we eigenlijk alleen in Oostenrijk en Zweden geschaatst, dus dan kies ik voor kunstijs. Daar ben ik ook gewoon beter in. Op natuurijs heb ik nog nooit gedacht dat ik goed mee kon doen in de wedstrijd en een uitslag rijden.”

Trachitol Trophy of etappekoers op de fiets
“Toch de fiets. Ik ga meer focussen op het wielrennen en ga wat minder schaatsen. Van de zomer ga ik ook een aantal etappekoersen rijden en daar heb ik heel veel zin in. Het schaatsseizoen is voor mij nu een voorbereiding op de zomer. Ik probeer nu ook al veel te fietsen naast het schaatsen. Dat zijn veelal rustige trainingen, zodat ik in de marathon een intensieve prikkel kan pakken, voor mezelf of in dienst van de ploeg. Ik ben van plan om tot het NK alles te rijden. Daarna zal de focus meer op het wielrennen komen. Ik ga niet naar het buitenlands natuurijs, maar als het uitkomt pak ik nog wel wedstrijden mee.”

Skeeleren of krachttraining
“Eigenlijk heb ik beide niet gedaan deze zomer. De afgelopen jaren heb ik altijd wel geskeelerd, maar dat vond ik niet heel leuk en ik ben er ook niet heel goed in. Krachttraining heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Ik heb misschien twee keer in mijn leven een halter opgetild.”

Vallen of gelost worden
“Dan toch vallen, denk ik. Als je gelost wordt, ben je niet goed genoeg. Twee weken geleden in Thialf viel ik, maar dat kwam doordat aan de binnenkant iemand viel en er vijf meenam. Dan kun je er niets aandoen. Je wedstrijd is wel meteen klaar en heb je gewoon pech. Als je gelost wordt, heb je of niet genoeg getraind of ben je niet goed genoeg die dag. Dan liever vallen.”

Koffie of thee
“Ik ben wel een koffieliefhebber en drink graag koffie in leuke tentjes waar ze echt koffiespecialiteiten hebben. Er zijn heel veel wielrenners die ook veel van koffie houden. Als ik het geld zou hebben zou ik een Rocket Espresso kopen, een professionele machine. Thuis heb ik nu wel een redelijk goede automaat. Dat vind ik wel belangrijk.”

Opgeruimd of gezellige bende
“Toch wel een beetje een bende. Ik probeer er wel op te letten om goed opgeruimd te zijn. Zeker met trainen en sporten is het belangrijk om alles netjes te hebben. Maar ik betrap mezelf er wel vaak op dat het snel een bende wordt. Met spullen in huis ben ik slecht wat betreft opruimen, maar met sportmateriaal moet het allemaal netjes zijn.”

100 kilometer schaatsen of fietsen
“100 kilometer fietsen is een stuk makkelijker. Die paar keer dat ik 100 kilometer geschaatst heb in wedstrijden was dat een stuk zwaarder dan gewoon fietsen. Ik heb dinsdag nog ruim 100 kilometer gefietst en dat is dan een makkelijk trainingsritje. Schaatsen is gewoon heel zwaar.”

Winnen in de kopgroep of in de sprint
“In de training zie ik elke keer hoe hard Gary en Bart een laatste ronde rijden, dat gaat mij zeker niet lukken. Ik moet het sowieso van de kopgroep hebben. Op de fiets kan ik wel een sprintje winnen, maar bij het schaatsen moet ik al een solo doen. In het schaatsen is het toch lastig om te positioneren en om goed te blijven schaatsen in de laatste ronden, juist als het heel snel gaat. Dat is mijn slechtste punt. Ik kan redelijk goed schaatsen, maar als het hard moet wordt het slordig en gaat het juist niet hard. Met fietsen gaat het gewoon om puur power leveren, een klein beetje timen en de koers lezen. Dat gaat me makkelijker af. Als ik zie hoe Bart Hoolwerf twee man voorbijsteekt in de pelotonsprint. Op de fiets zou ik dat wel kunnen, op de schaats vind ik dat toch wel lastig.”

Strand of bergen
“Het strand is makkelijker om heen te gaan hier in Nederland, maar het liefste ga ik op vakantie naar de bergen om lekker te fietsen. Dat is mijn favoriete ding om te doen. Lekker tochtjes maken op de fiets door de Alpen. Italië vind ik altijd heel mooi. Afgelopen jaar ben ik ook in Frankrijk geweest, dat was ook erg mooi, maar mijn lievelingsland blijft toch Italië.”

In bloedvorm langs de baan of in slechte vorm op het ijs
“In bloedvorm langs de baan en dat ik dan die week erna weer mee kan doen. Die bloedvorm houdt meestal nog wel even aan. Als ik een week later dan goed uitgerust ben, kan ik een goede wedstrijd rijden en misschien wel winnen. Ik houd niet van alleen meedoen, ik wil goed rijden of in ieder geval mijn steentje bijdragen aan de ploeg.”

Vroeg opstaan of laat naar bed
“Ik probeer soms wel vroeg naar bed te gaan, maar dat lukt me niet altijd. Ik kan ook wel redelijk vroeg opstaan, maar probeer wel altijd een goede nachtrust te hebben. Dan ga ik wat later naar bed en slaap wat langer door. Als ik echt vroeg op moet, vind ik het wel lastig om mijn bed uit te komen.”

Wintersport of zomervakantie
“Skiën is na het schaatsen en fietsen mijn favoriete hobby. Dat vind ik toch het mooiste. Toen ik kon lopen ging ik bijna al skiën met mijn ouders. Ik ski al heel wat jaartjes. De laatste jaren ben ik telkens na het schaatsseizoen geweest, al zit dat er nu misschien niet in vanwege mijn fietswedstrijden. Dat is wel jammer. Zeker in de periode eind maart als de sneeuw nog goed is, is het genieten.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Vakantie ⛷☀️😎💎

Een bericht gedeeld door Remco Schouten (@remcoschouten) op

Lekke band of botte ijzers
“Met een lekke band krijg je in de wedstrijd een nieuw wiel en kan je je weg weer vervolgen. Met botte schaatsen is het wel lastig. Dat heb ik wel gemerkt in Zweden afgelopen jaar toen we onder die brug door moesten. Als je schaatsen bot zijn wordt het wel echt rot. Er waren misschien wel een hoop rijders die konden winnen, maar die door materiaalpech geen finale konden rijden.”

Terug naar vaste schaatsen of elke wedstrijd andersom schaatsen
“Dan toch misschien vaste schaatsen, want de bochten rechtsom ben ik niet de beste in. Dat merkte ik wel op de Weissensee. Als dat zo is, moet Erwin Mesu weer A-rijder worden. Die wint dan alle wedstrijden, want hij loopt die bochten echt perfect. Bij hem zie je geen verschil tussen linksom of rechtsom. Op vaste schaatsen maak ik misschien nog meer kans.”

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan