Tickets
Shop
Nieuws 17 nov 2019

Bowe in baanrecord naar wereldbekerzege 1000 meter, zilver voor Ter Mors

Brittany Bowe heeft op de slotdag van de World Cup in Minsk de 1000 meter gewonnen. De Amerikaanse was in 1.15,35 de terugkerende Jorien ter Mors te snel af. De Russische Yekaterina Shikhova completeerde het podium.

Foto : Sander Chamid

De tijd van Bowe was een halve seconde sneller dan het oude baanrecord van Marrit Leenstra. De Nederlandse verwachtte al dat haar record verbroken zou worden, al was de tijd van Bowe niet eens heel veel sneller dan haar tijd uit 2018. Ter Mors had in Minsk vrede met zilver. "Ik reed geen toprace", gaf ze bij de NOS toe. "Ik ging in mijn slotronde kapot op dit ijs, net als iedereen eigenlijk. Ik ben van nature een glijder. Daar moet ik mijn snelheid uit halen. Dat was echter op deze ijsvloer niet mogelijk. Met zilver mag ik achteraf niet klagen."

Ter Mors stond door een knieoperatie de vorige winter het hele seizoen aan de kant. Bij de Nederlandse wereldbekerkwalificatie begin deze maand in Thialf won ze meteen alweer drie afstanden. De drievoudig olympisch kampioene is naar eigen zeggen echter nog niet op haar oude topniveau. "Het blijft nog lastig met die rechterknie. Ik ben nog niet pijnvrij. Rechts kan ik nog minder diep zitten dan links. Dat zie je misschien niet, maar voor mij voelt het wel nog wat onwennig aan."

Ook de andere Nederlandse deelnemers eindigden in de top-10. Jutta Leerdam kwam slechts vijf honderdsten tekort voor het podium en noteerde 1.16,00. Haar directe tegenstander Letitia de Jong kwam na 1.16,15 over de streep en eindigde als vijfde. Ireen Wüst en Antoinette de Jong finishten als zevende en achtste.

Bekijk hier de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan