Tickets
Shop
Nieuws 23 nov 2019

Blokhuijsen: 'Achteraf had ik hier niet moeten rijden'

Teleurgesteld droop Jan Blokhuijsen vrijdagmiddag van het ijs af. Hij had zijn rentree op het hoogste niveau wel wat anders voorgesteld dan een magere elfde plek in de B-groep van de 5 kilometer. Na afloop vroeg hij zich dan ook hardop af waarom hij mee had gedaan aan de World Cup in Tomaszow Mazowiecki. "Achteraf had ik hier niet moeten rijden."

Foto : Martin de Jong

Het was alweer even geleden dat Blokhuijsen aan de start verscheen van een World Cup. Op 2 december 2017 om precies te zijn. De 30-jarige Noord-Hollander sloot het post-olympische seizoen over vanwege meerdere redenen en keerde afgelopen winter terug op het ijs. Zijn nationale rentree leverde hem weliswaar net geen World Cup-ticket op, maar met een zesde plek op de 5 kilometer wist hij dat de kans aanwezig was dat hij ergens zou kunnen invallen.

Toen Sven Kramer zich woensdagavond afmeldde voor de World Cup in Tomaszow Mazowiecki was Blokhuijsen de eerste kandidaat om hem te vervangen. "Ik zat in dubio", onthulde Blokhuijsen in de persruimte van de Lodowa Arena. "Ik had van vrijdag tot en met maandag constant op en neer gereden van Krimpen naar Heerenveen vanwege onze verhuizing. Dat gaat niet in je koude kleren zitten en ik voelde me dus niet helemaal lekker."

Na overleg met zijn coach Erwin ten Hove hakte hij de knoop door en besloot hij toch naar Polen af te reizen. Stiekem hoopte hij dat hij er de afgelopen dagen doorheen zou komen. "Je wil heel graag je internationale comeback maken en dan ga je die niet afzeggen omdat je je niet fit voelt. Ik had gehoopt dat het de goede kant op zou vallen, maar helaas was dat niet het geval. Ik weet waar het aan ligt, dus kan me er ook niet al te druk om maken. Achteraf gezien had ik hem gewoon niet moeten rijden."

Foto : Martin de Jong

Nagano
Met een tijd van 6.33 wist hij meteen dat hij geen hoge ogen ging gooien in de B-groep. Het stemde hem enigszins bedroefd, want liever had hij zijn eerste en tevens laatste internationale wedstrijd van 2019 op een goede manier afgesloten. Hoewel Blokhuijsen de World Cup in Nagano ook zou mogen rijden, besloot hij deze af te zeggen. "Ik kan mijn tijd beter gebruiken om te gaan trainen. Als ik daarnaartoe zou gaan, zou dat ten koste gaan van de voorbereiding op de NK Afstanden."

Bij dit NK hoopt de voormalig Europees kampioen allround zich te plaatsen voor de EK Afstanden in Heerenveen en via dat toernooi wil hij een ticket voor het WK Allround bemachtigen. "Ik blijf het allrounden het allermooiste vinden, maar ik ben teruggekomen met het idee om nog één keer de Olympische Spelen mee te maken. Dat betekent dat de 5 kilometer mijn speerpunt is." Maar eerst wachten dus de NK Afstanden eind december. "Met een goede maand sta ik scherp. Ik haal een heel hoog niveau op de training en ik ben op de goede weg. Deze rit moet ik gauw vergeten."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan