Bij de derde KNSB Baancompetitie van het seizoen hebben Berber Vonk en Peter Michael de overwinning gepakt op de puntenafvalkoers. Op de 200 meter duo-tijdrit, die in Zwaagwesteinde voor het eerst in de landelijke competitie werd verreden, zegevierden Rémon Kwant en Moniek Klijnstra.

De puntenafvalkoers bij de vrouwen spatte al snel uiteen. Al voor halfweg koers waren er nog maar een tiental dames die meestreden om de punten. Daarbij uiteraard ook Vonk, die ook bij de wedstrijden in Heerenveen en Wervershoof al veelvuldig voorin te vinden was. De 22-jarige inlineskater verzamelde al vroeg de nodige punten, maar was ook al gauw het overzicht kwijt.

"Ik had geen idee wie er vooraan stond", vertelt Vonk na de podiumceremonie. "Vaak weet ik wel wie er op winst staat, maar vandaag was het erg onoverzichtelijk. Er waren veel mensen die punten hadden, dus ik was een beetje de tel kwijt!" Dat de inwoonster van Appelscha eigenlijk bovenaan in de tussenstand stond, had ze even gemist.

Het was Gerline Crediet die de tweede helft van de koers kleur gaf met een lange ontsnapping. De tien punten die ze onderweg ophaalde, waren uiteindelijk goed voor de tweede plaats. Omdat Vonk in de eindsprint haar slag nog sloeg, ging ze Crediet nog voorbij. Dat was ook het uitgangspunt van Vonk: "In het begin punten pakken, dan even herstellen en dan op het laatst weer proberen. Als ik de laatste drie punten pak, kom ik redelijk ver, dacht ik."

De winst in Zwaagwesteinde is een mooie opsteker voor Vonk, die lange tijd geworsteld heeft met blessures. "Vorig jaar was een klotejaar", windt ze er geen doekjes om. "Ik heb het hele seizoen net niks gehad, dus is het wel weer goed voor me dat ik weer win. Het zat er al wel in, maar het was tot nu toe telkens net niet. Na zo'n blessure geeft dit weer motivatie om door te gaan. Ik ben blij dat het weer goed gaat."

Michael heerst bij de mannen
Hoewel de mannen in de openingsfase nog enigszins afwachtend reden, joegen Michael en Harry Stogdale het tempo richting de eerste puntensprint de hoogte in. Ook in de daaropvolgende sprints wist Michael telkens een karrenvracht punten te vergaren. "Ik vond al snel een goed ritme", aldus de winnaar. "Ik wilde vroeg in de wedstrijd komen en wat punten veiligstellen, maar ik voelde me goed dus ik ging er maar voor zolang ik kon. Soms kan dat averechts werken, maar dan is het zoals het is."

Foto : Hidde Muije

Al gauw was duidelijk dat er welhaast een wonder nodig was om Michael nog van de eerste plek te stoten. Stogdale waagde nog een dappere poging om Michael van de punten te houden, maar ook de Nieuw-Zeelander kon niet lang bij hem blijven. "Toen Harry er bij kwam, ben ik nog wel de sprint met hem aangegaan, ja. Ik wilde hem wel even duidelijk maken dat ik nog niet helemaal dood was", lacht Michael, die van Stogdale gebruik maakte om opnieuw te versnellen.

Naast Stogdale had ook Ruurd Dijkstra de nodige punten verzameld, maar het was uiteindelijk Marthijn Mulder die nog de aansluiting met de ontketende Michael kon maken. In de slotfase verdeelden zij keurig de punten. In het stilvallende peloton konden Dijkstra, Stogdale en de wegrijdende Casper de Gier geen vuist meer maken, waarmee Mulder de tweede plaats veilig stelde.

Sprint
Op de 200 meter duo-tijdrit, het nieuwe sprintonderdeel, wisten Rémon Kwant en Moniek Klijnstra de zege te pakken. Voor Kwant was het de tweede zege van het seizoen, nadat hij ook in Heerenveen al de beste was. Dankzij zijn zege neemt hij de leiding in het klassement van de baancompetitie over van Rick Schipper, die in Zwaagwesteinde verstek liet gaan. Bij de dames gaat Anna van den Bos aan de leiding.

Bekijk hier alle uitslagen.  

Door Sjors Leek - Laatste update op 19 mei om 12:07