Tickets
Shop
Nieuws 30 mei 2019

Thuiszege voor Rick Schipper, Dul prolongeert titel

Wervershoof hoefde niet lang te wachten op een NK-titel van een lokale held. Al op de tweede afstand van het toernooi was het raak. Met een indrukwekkende overwinning op de 1000 meter veegde Rick Schipper voor de West-Friezen de nul van het bord. In de finale bleef hij Merijn Scheperkamp en Luc ter Haar voor. Bij de dames prolongeerde Elisa Dul haar titel.

Foto : Eline Hooghiemstra

In een spannende finale gaven bijna alle grote namen acte de présence. Nadat ze ook in de halve finale al indruk maakten, wisten de gebroeders Schipper ook in de finale de groep te controleren. Achter hen was het met name Scheperkamp die verwoede pogingen uithaalde om naar de kop van de wedstrijd te komen, terwijl daarachter ook fel gestreden werd om de posities. 

Met de bel voor de laatste ronde plaatste Schipper nog een laatste versnelling, waarna hij slippend de voorlaatste bocht doorging. Scheperkamp kon niets anders meer doen dan volgen en wist op de streep met succes Ter Haar achter zich te houden. De winnaar had nauwelijks door dat het achter hem zo enerverend was. "Ik heb het vernomen ja", lacht Schipper. "Ik zat het merendeel van de koers van voren, dus wat dat betreft had ik een goede race. Als ik Kay zo hoor, heeft hij overal wel gezeten. Ik moet het nog even terugkijken."

Dul prolongeert titel
Bij de dames was het Lianne van Loon die na haar zilveren medaille op de 200 meter ook op de langere afstand haar kansen rook. Al vanaf de start was het de eerstejaars seniore die aan de leiding ging van het pelotonnetje. Pas in de slotronde wist Elisa Dul langszij te komen, waarna de weg naar de titel vrij lag. Maya de Jong, de winnares van de 1000 meter in de KNSB Baancompetitie, moest genoegen nemen met brons. "Het duwen en trekken begon in de laatste ronden, dus ik dacht: daar moet ik gewoon voor zijn", vertelt Dul. "Het enige wat ik dan kan doen, is zelf gaan. Blij dat ik het zo af kon maken."

"Ik wilde in ieder geval de laatste bocht op kop liggen, maar dat ik zo vroeg aan moest gaan, had ik van tevoren niet bedacht." Bij Dul lag de focus afgelopen jaar vooral op het schaatsen, maar stond wel al aan de start van de eerste KNSB Baancompetitie in Heerenveen. Op het NK in Wervershoof en Medemblik rijdt ze alle afstanden. "Ik kijk per afstand hoe het gaat. Of kwalificatie voor het WK in m'n hoofd zit? Lastig, ik zou eigenlijk na dit NK beslissen wat ik ga doen."

De koers bij de junioren heren werd gekenmerkt door een grote valpartij in de slotronde, waarbij Ruben Ligtenberg en Bart Klaver hard ten val kwamen. Christian Haasjes profiteerde van de ontstane chaos en kon onbedreigd naar de overwinning rijden. Matthieu Hollaar en Niek Stolhof completeerden het podium. De dames reden een zeer tactische koers, waarbij Bente Kerkhoff en Ramona Westerhuis optimaal profiteerden van een vroege ontsnappingspoging van ploeggenoot Sascha Schenk. De twee dames pakten het goud en zilver, voor Marit van Beijnum, die eerder op de dag al het goud pakte op de 200 meter. 

Bij de jeugd gingen de Nederlandse titels naar Kayo Vos en Iris Tiben. Vos reed een sterke finale en slaakte na de finish een kreet van blijdschap. Hij verwees Jenning de Boo en Jorian ten Cate naar het zilver en brons. Tiben wist in de laatste ronde de stilvallende Chloé Hoogendoorn bij te halen en hield daarbij Bianca van der Meer en Loes Busser achter zich. Bij de kadetten wist Bret Groot met afstand te winnen van Pelle Bolsius en Jan Mooijman, bij de meisjes zegevierde Sanne Oosterwijk voor Marieke de Vries en Mayke Vriesinga. 

Bekijk hier de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan