De Europa Cup in Heerde kende zondagmiddag een spectaculair slotstuk. Waar de heren op hun afvalkoers eigenlijk nog zes ronden te gaan hadden, klonk namelijk de bel voor de slotronde. Regen dreigde de wedstrijd om zeep te helpen, maar dat liet de jury niet gebeuren. Zo snel mogelijk finishen dus!

Binnen twee ronden na de eerste druppels op het helderblauwe vesmaco was de beslissing genomen, er zou eerder afgesprint gaan worden. Het rondebord ging van zes naar één. "Je moet een keuze maken. Als je ze laat doorrijden komen ze vallend over de finishlijn, en als je de wedstrijd stopt kan je niet alleen de overgebleven rijders laten herstarten. Dan moet het helemaal opnieuw", legt het jurykorps uit.

Dat de beslissing na afloop voor wat onbegrip bij de rijders zou zorgen - er werd verbijsterd op de helm getikt - kwam voor de jury niet onverwachts. Een andere keuze hadden ze naar eigen zeggen echter niet. "In een afvalkoers is het natuurlijk extra verwarrend. We bellen namelijk ook voor de afvalling, dus het valt dan niet op als de bel voor de laatste ronde gaat. Een goede communicatie is dan altijd de uitdaging, want die inliners zitten ook helemaal in hun eigen bubbel."

Bij Peter Michael kwam het bericht, ondanks dat de mededeling 'last lap' over de speakers klonk, toch pas laat aan. "Ik kwam de bocht uit en zag ineens mensen gebaren van: stoppen, maar ook mensen gebaren: doorrijden! Ik stopte dus al half, totdat ik zag dat de Due Schmidt-broers er op kop keihard vandoor gingen. Toen dacht ik: we gaan blijkbaar finishen", lacht hij.

Diogo Marreiros na de finish | Foto : Eline Hooghiemstra

Gevaarlijk
"Dit was geen doorsnee finish. Het kwam als een verrassing en is misschien ook wel een beetje gevaarlijk op een natte baan", vervolgt de Nieuw-Zeelander. Na een eerdere valpartij door regen tijdens de KNSB Marathon Cup in Oldebroek wilde hij verdere kwetsuren voorkomen. "Het laatste wat ik op dit moment nodig heb, is een harde crash. Ik kom net weer in vorm en wil geen blessures. De jury heeft natuurlijk maar heel even om een besluit te nemen en dan moeten wij daarna kiezen of we het gaan doen."

Michael zelf besloot dat hij het volle risico in de eindsprint niet durfde te nemen, want hij dreigde op de spekgladde baan al twee keer bijna onderuit te glibberen. Diogo Mareirros snelde hem vervolgens in de slotronde voorbij, maar achter Stefan Due Schmidt pakte Michael alsnog het brons.

"Het ging zeker niet slecht deze Europa Cup. Ik heb nog genoeg ruimte voor verbetering, maar ik heb goede races gereden. Een paar ronden extra rijden was vandaag niet verkeerd geweest", besluit hij grappend. "Maar het was goed om hier te zijn."

Tas tegen Lollobrigida
Bij de dames ging de eindstrijd, net als op de puntenkoers een dag eerder, tussen Francesca Lollobrigida en Sandrine Tas. Ditmaal werd Tas in de laatste ronde geklopt door de Italiaanse. Josie Hofmann werd derde en eindigde Anna van den Bos knap op plaats vier.

Bij de junioren leek Jason Suttels naar zijn derde overwinning van dit weekend te gaan, maar in de laatste bocht werd hij ingehaald door Zdenek Sejpal. Tomas Bohumsky viel als laatste af en werd derde. Bij de dames trapte Bente Kerkhoff met drie ronden te gaan het gaspedaal in en liet de rest achter zich. Met een halve baan voorsprong ging ze richting de finish en kon haar overwinning al vieren op het laatste rechte stuk. Het zilver ging naar Anna Petutschnigg en Laura Qualm pakte knap het brons.

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 05 mei 2019 om 19:43