Als alles volgens plan was gegaan, zou er dit jaar een overkapte kunstijsbaan in het Noorse Valle Hovin worden geopend. Maar de gemeenteraad in Oslo heeft nu aangegeven dat het geld in de herziene begroting liever wordt ingezet om de buitenbaan - die er al ligt - te renoveren, dat meldt VG.

De gemeente Oslo heeft de afgelopen tijd de mogelijkheden overwogen om een ​​volwaardige ijsbaan te bouwen die zo'n 940 miljoen Noorse Kronen zou kosten én een verkleinde hal die ongeveer 700 miljoen aan bouwkosten zou opleveren. Beide plannen zijn nu als te duur beschouwd en ook de mogelijkheid voor een niet-geïsoleerde 'plastic' hal, met een prijskaartje van 249 miljoen, is van de baan.

De bestaande baan van Valle Hovin stamt al uit 1969 en na het verdwijnen van de beroemde ijsvloer in het Bislett stadion in 1988 werden er nog enkele grote competities verreden. In het seizoen 1993/1994 nam het Vikingschip in Hamar die rol over als er toernooien in Noorwegen werden georganiseerd. De nieuwe overkapte baan in Valle Hovin had een serieuze concurrent moeten worden voor Hamar.

De Noorse schaatsbond is teleurgesteld over het besluit, maar niet verrast aangezien in Frogner, een andere wijk in Oslo, al een ijsbaan wordt gebouwd op de plek van de voormalige ijshockeybaan Jordal Amfi. De kosten daarvan vallen hoger uit dan begroot. "Het is al lang de wens van de topschaatsers om Oslo als basis te hebben voor trainingen. Maar de ijsbaan in Valle Hovin krijgt op dit moment geen prioriteit", zegt Håkon Dahl, secretaris-generaal van de bond.

Idioot
Het plan is om het gerenoveerde ijs van Valle Hovin voor de start van het seizoen 2020/2021 gereed te hebben. Olympisch en wereldkampioen Håvard Holmefjord Lorentzen heeft veel van zijn basis gelegd op het buitenijs van Slåtthaug in Bergen. Hij noemt het 'idioot' om geld te spenderen aan een kunstmatige buitenbaan in de hoofdstad. "Het is leuk om die in kleine plaatsen te hebben, maar in een grote stad als Oslo zou je een goede ijshal moeten hebben", aldus Lorentzen. "Het is iets dat schaatsen hier in Oslo en Bergen nodig heeft om ervoor te zorgen dat de werving niet verdwijnt."

"Tegelijkertijd begrijp ik dat de gemeente geen hal met tribunes wil bouwen die niet meer dan eens per jaar wordt gebruikt voor een toernooi. Maar in Oslo, bij uitstek een wintersportstad, zou een schone ijsbaan voor de snelle schaatsers beschikbaar moeten zijn." Lorentzen spreekt zijn vertrouwen uit in zijn geboorteplaats Bergen. "Ik weet dat ze er hard aan werken om daar een ijsbaan te realiseren."