De Canadese shorttrackers Samuel Girard en Kasandra Bradette hebben officieel hun afscheid van het topsportbestaan aangekondigd. Het koppel maakte hun olympische debuut in Pyeongchang, waar Girard op de 1000 meter de eerste gouden medaille veroverde voor Canada.

Naast de historische olympische titel op de 1000 meter pakte de pas 22-jarige Girard in Zuid-Korea ook brons op de relay, samen met Charles Hamelin, Pascal Dion en Charle Cournoyer. Op de 500 en 1500 meter miste hij net het podium en eindigde als vierde. "Ik ben tevreden met wat ik heb bereikt", zegt Girard, die afgelopen seizoen als vierde eindigde op het WK in Sofia. "Het is een weldoordachte beslissing, ik heb er vrede mee en ben klaar voor de volgende stap."

Girard begon op zijn vierde met schaatsen en kwam als 18-jarige bij het nationale team. Al gauw vestigde hij zijn naam in het internationale veld. Hij maakte zijn wereldbekerdebuut in 2014 en won in totaal 27 medailles waarvan dertien op individuele afstanden. Op de WK's veroverde hij vijf keer zilver (drie individueel) en in 2017 werd Girard in Rotterdam derde in het algemeen klassement.

De 29-jarige Bradette maakte acht jaar onderdeel uit van de Canadese selectie. In het World Cup-circuit pakte ze twee individuele medailles - zilver op de 1000 meter en brons op de 500 meter in 2015 - en nog eens dertien met de relayploeg. Bradette stond vier keer op het podium tijdens een WK, waar ze driemaal een medaille won op de aflossing en brons op de 1000 meter in 2016. Op de Spelen in Pyeongchang debuteerde ze met een achtste plek op de aflossing. 

"Tijdens mijn carrière zei een stemmetje dat ik ondanks de obstakels die voor me lagen, verder moest blijven gaan en nu zegt diezelfde stem dat ik heb bereikt wat ik moest bereiken", zegt Bradette, die meerdere blessures heeft overwonnen om succes te behalen. "Ik kijk uit naar andere uitdagingen en het is een spannende stap die ik met veel plezier met Sam kan delen."

De twee pensionado's, die elkaar in het nationale trainingscentrum in Montréal ontmoetten en al bijna zes jaar samen zijn, willen nu hun studies afmaken en uiteindelijk gaan settelen in de regio Ferland-et-Boilleau, waar ze ervan genieten om hun tijd door te brengen met wandelen en kamperen.