Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 23 mei 2019

Dilemma's met Kai Verbij: 'Loop het liefst hele dag rond in een joggingbroek'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Kai Verbij.

Foto : Soenar Chamid

Bio
Naam: Kai Verbij
Geboortedatum: 25 september 1994
Geboorteplaats: Leiderdorp
Team: Reggeborgh
Specialiteit: Sprint
Opmerkelijk: Verbij werd in maart uitgeroepen tot Schaatser van het Jaar tijdens het Ard Schenk Awards Gala. Afgelopen winter veroverde hij op de 1000 meter zijn eerste titel op de WK Afstanden en won samen met Ronald Mulder en Kjeld Nuis ook historisch goud op de teamsprint.
Twitter: @kaiverbij
Instagram: @kaiverbij

Dilemma's
500 meter of 1000 meter
"Als ik moet kiezen, ga ik voor de 1000 meter. Die afstand gaat me beter af; op de 1000 meter ben ik constanter en heb ik meer successen behaald. Je krijgt iets meer de tijd om geen fouten te maken. Ik kan wat meer gecontroleerd schaatsen."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Wereldkampioen. Een titel kan je niet afgepakt worden en een wereldrecord wel. Het is heel gaaf als je een wereldrecord rijdt, echt een mooie prestatie. Maar het kan altijd weer verbroken worden. De keuze is snel gemaakt als het gaat tussen één keer wereldkampioen worden of één keer een wereldrecord rijden."

Boek lezen of film kijken
"Ik ben niet zo'n boekenlezer. Als ik ergens echt geïnteresseerd in ben, kan ik daarover wel een boek lezen. Maar ik kies eerder voor film kijken. Ik hou van actie en fantasie, iets wat in de realiteit niet voorkomt. Ik ben wel een Harry Potterfan."

Fietstraining of krachttraining
"Krachttraining vind ik leuker. Ik ben niet echt een held op de fiets. Het gat op de fiets is wat groter dan in de krachthal. Als sprinters fietsen we ook veel, maar lange afstandsrijders zijn wellicht wat beter op de fiets. Wij zijn explosiever en wat minder efficiënt. Zowel met kracht- als fietstraining bouwen we eveneens naar een piekmoment toe. Op de fiets doen we tijdritten en dan kun je ook een record neerzetten voor jezelf. Hetzelfde geldt voor krachttraining."

Laatste binnenbocht of laatste buitenbocht
"Op de 500 meter heb ik als voorkeur om buiten te eindigen. Bij de 1000 meter maakt het me niet zoveel uit en hangt het ook af van de baan. Op een laaglandbaan zou ik liever binnen starten, maar op een hooglandbaan neig ik eerder naar de buitenbaan. In de tweede binnenbocht op een hooglandbaan maak je niet genoeg snelheid meer en daar verlies je het een klein beetje op. Het is lastig te zeggen, maar gemiddeld gezien eindig ik op de 1000 meter liever binnen."

Spijkerbroek of trainingsbroek
"Trainingsbroek. Als ik netjes gekleed moet, trek ik natuurlijk wel een spijkerbroek aan. Maar als er totaal geen noodzaak is, dan loop ik het liefst de hele dag rond in een joggingbroek. Die zit wat losser en prettiger. Spijkerbroeken vinden die passen is soms lastig, maar over het algemeen kan ik altijd wel een broek vinden die past."

Vroege vogel of laat naar bed
"Een vroege vogel ben ik niet, haha. Ik ben een beetje een nachtmens, en dat is niet altijd heel gunstig met schaatsen. Naar een belangrijke wedstrijd toe kan ik me wel goed motiveren om eerder naar bed te gaan en eerder op te staan. Maar ik slaap ook veel in de middag."

Aanmoedigen of aangemoedigd worden
"Dit is een lastige… Achteraf gezien is aangemoedigd worden een stuk fijner, maar dan ben jij wel degene die aan de start staat en dat is niet altijd makkelijk haha. Na een wedstrijd ben je klaar en is het heel fijn als je het goed hebt gedaan. Aanmoedigen is op het moment zelf misschien prettiger, maar achteraf baal je dat je zelf niet aan de start hebt kunnen staan. Dus ik zou zeggen: aangemoedigd worden. Heel soms hoor ik iemand tijdens een race, als ik weet waar diegene staat. In de laatste bocht hoor ik hier en daar het publiek weleens, maar je probeert je er toch ook voor af te sluiten."

Sushi of stamppot
"Sushi! Ik ben eerlijk gezegd niet zo van het Nederlandse eten. Alles met aardappelen vind ik niet heel lekker. Ik heb nog nooit geprobeerd om zelf sushi te maken, dat is te lastig voor mij en veel tijd heb ik daar ook niet voor. Het kost meer dan een uur om te maken. Bovendien moet je verse vis halen en dat is een risicootje."

Salt Lake City of Heerenveen
"Oef… Voor de tijden moet je naar Salt Lake City, maar qua sfeer en publiek kies ik natuurlijk voor Heerenveen. Het is heel vet om in Thialf een WK of vierkamp te rijden met die giga show eromheen. Of een stadion in het buitenland vol zit, ben ik niet heel veel mee bezig. Als het leeg is, is het leeg en als het vol is, is het leuk. Als sporter wil je uiteindelijk gewoon hard rijden, goed presteren en meer telt niet. In het buitenland ga je er al een beetje vanuit dat het niet helemaal vol zal zijn en meestal valt het dan eigenlijk wel mee. Hier en daar bloeit het schaatsen steeds meer op in het buitenland en begint het drukker te worden."

Steak of salade
"Hangt ervan af. Als atleet zeg ik meteen steak, maar als 'normaal' persoon zou ik voor salade gaan."

Warming-up of cooling-down
"Cooling-down, alleen doen we die niet vaak, haha. Het hoort er allebei bij en beiden zijn niet intensief. Na een wedstrijd doe ik wel altijd een cooling-down, want we rijden natuurlijk veel wedstrijden en dan wil je zo snel mogelijk herstellen. Een goede cooling-down draagt daar zeker aan bij."

Altijd 's nachts trainen of op het publieksuur
"Ons lichaam is niet gemaakt om 's nachts te gaan trainen, dus dan kies ik voor het publieksuur. Tot m'n zestiende heb ik af en toe nog op het publieksuur moeten trainen. In Zuid-Holland was dat vrij normaal om te doen. Mijn vriendin vraagt weleens of we een keer kunnen gaan schaatsen. Maar het is m'n werk, dus elke dag doe ik het al. Ik kan me voorstellen dat je als buitenstaander denkt: 'gezellig schaatsen', maar als rijder komt dat niet in je op."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan