In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Deze week een speciale editie met Ireen Wüst, die de 100e 'dilemma's op donderdag' voor haar rekening mag nemen.

Bio
Naam: Ireen Wüst
Geboortedatum: 01-04-1986
Geboorteplaats: Goirle
Team: TalentNED
Bijzonder: Wüst is vijfvoudig olympisch kampioene en zesvoudig wereldkampioene allround. Afgelopen seizoen pakte ze in Inzell haar achtste individuele wereldtitel, die ze opdroeg aan Paulien van Deutekom.
Twitter: @Ireenw
Instagram: @ireenw

Dilemma's
1500 of 3000 meter
"Deze is tricky, maar ik ga voor de 1500 meter. Voor mij is dat de allermooiste afstand, omdat je zowel over snelheid als inhoud moet beschikken. Natuurlijk ben ik ook tweevoudig olympisch kampioen op de 3000 meter (in Turijn en Sotsji), maar met die afstand heb ik een haat-liefde-verhouding. Als 'ie loopt is het fantastisch, maar als 'ie niet loopt op de manier hoe ik hem rijd, krijg ik de deksel op mijn neus. De 1500 meter is toch echt het konings- en koninginnennummer."

1000 of 5000 meter
"Sowieso de 1000 meter. Heel veel mensen vergeten soms weleens dat ik op de 5000 meter olympisch zilver heb gehaald. Ik vind de vijf kilometer alleen niet zo leuk om te rijden, ik probeer me daarom ook alleen te beperken tot de allroundtoernooien. In 2013 was het een probeersel voor de WK Afstanden om te kijken hoe ver ik zou komen. Toen haalde ik zilver en dacht ik: als ik op de Spelen ook een goede rit rijd, wie weet. In Sotsji won ik trouwens ook zilver op de 1000 meter."

WK Allround of WK Afstanden
"Ik heb het allrounden altijd supermooi gevonden, dus dan zeg ik het WK Allround. Het afgelopen seizoen was voor mij de WK Afstanden belangrijker, omdat het een heel zwaar seizoen was. Ik heb er toen voor gekozen om me te focussen op één afstand en dat pakte fantastisch uit."

Wereldkampioen of wereldrecord
"Vroeger zou ik altijd wereldkampioen hebben gezegd, maar nu ga ik voor het wereldrecord, omdat ik dat nog niet heb gehaald. Over het algemeen zou ik zeggen: titels pakken ze je nooit meer af en een record is er om verbroken te worden. Afgelopen maart hoopte ik in Salt Lake City het wereldrecord op de 1500 meter te pakken, maar ik was fysiek helemaal leeg. Toch lukte het me om onder het oude wereldrecord te duiken, al waren er nog drie dames veel sneller. Het heeft me wel vertrouwen gegeven dat het mogelijk is als ik echt fit ben. Ik heb geen idee hoe het zal voelen, maar ik denk dat het minder speciaal is dan olympisch kampioen worden."

Brabant of Friesland
"Daar heb je me... Jeetje, hoe moet ik hieruit kiezen? Ik ben geboren en getogen in Brabant, maar mijn ouders zijn allebei Friezen en ik ga trouwen met een Friezin. Ik woon bovendien alweer elf jaar in Friesland en dat bevalt prima. Laat ik zeggen: het beste van beiden. Ik heb Fries bloed in me, maar ook de Brabantse opvoeding. Waar ik na mijn carrière ga wonen, weet ik nog niet. Misschien wel ergens ertussenin."

Spreken of zwijgen
"Als ik nieuw in de groep ben, zwijg ik, maar als ik me op mijn gemak voel, is het spreken."

Zomer of winter
"Ik doe natuurlijk aan een wintersport, maar nu zit ik echt te verlangen naar de zomer. Ik word gelukkig van de zon en hou ervan om lekker in het zonnetje te trainen. Als het in Nederland koud is, is het vaak van dat vieze waterkou, het is allemaal net niet. Als het echt hard vriest en er komt een Elfstedentocht dan kies ik absoluut voor de winter, met vijf uitroeptekens!"

Auto of fiets
"Ik moet bekennen dat ik best lui ben en uit gemak boodschappen met de auto doe. Eigenlijk doe ik bijna alles wel met de auto. De fiets associeer ik met trainen. Zodra ik op de gewone fiets zit, kom ik in een standje 'chill' en fiets ik heel langzaam. Fietsen door een stad als San Francisco zoals ik vorig jaar gedaan heb, vind ik trouwens wel heel leuk om te doen."

Deelnemen aan Wie is de Mol of Expeditie Robinson
"Wie is de Mol, dat vind ik een leuk en psychologisch spelletje. Ik ben er ooit eens voor gevraagd, maar toen kon het niet vanwege mijn trainingsschema. Of ik de mol zou willen zijn? Absoluut, het lijkt me fantastisch om de boel te manipuleren, haha. Expeditie Robinson is niks voor mij. Ik word echt chagrijnig als ik honger heb en daarnaast ben ik bang voor slangen."

Concert of festival
"Door het schaatsen ben ik nog nooit bij een festival geweest en dat zou ik wel graag een keer willen. Festivals zijn helaas altijd in de zomer en dan ben ik alweer aan het trainen. Na mijn carrière ga ik het vast wel een keer ervaren. Het maakt mij niet zoveel uit naar welk festival ik dan ga, dat hangt van de line-up van artiesten af. Concerten zijn ook leuk. Twee jaar geleden ben ik bij het laatste concert van Adele geweest in Londen. Ja, dat was kippenvel."

PSV of Willem II
"Willem II. Vroeger zat ik regelmatig in het kindervak en in 1999 speelden ze in de Champions League, dat was echt een feestje. Ik heb ook een Willem II-shirt in de kast liggen. Jammer genoeg hebben ze de bekerfinale verloren van Ajax. Ik had liever gehad dat Ajax, want dat is mijn tweede club, de bekerfinale had verloren en de Champions League-finale had gehaald."

Water of strand
"Water, ik vind het lekker om te zeilen of op ons eigen sloepje te varen. Zodra er één zonnestraal is, zijn we op de boot te vinden. De afgelopen jaren hebben Letitia en ik een aantal surflessen gevolgd, dat was ook leuk om te doen. Op het strand liggen vind ik op zijn tijd ook heerlijk."

Online shoppen of shoppen in de winkel
"Shoppen in de winkel. Letitia shopt vaak online, maar als ik het doe, moet de helft vaak weer terug. Dan ziet het er op het blaadje toch mooier uit dan in werkelijkheid of blijkt het toch niet te passen."

Elfstedentocht winnen of goud op de Olympische Zomerspelen
"De Elfstedentocht winnen, dat is als schaatser het ultieme en dat is ook de reden waarom ik ben begonnen met schaatsen. Als 'ie komt, rijd ik hem."

Aanmoedigen of aangemoedigd worden
"Ik heb de luxe dat ik een hele grote fanclub heb die overal bij is. Het is heel fijn dat die mensen er altijd voor me zijn. Ik vind het ook leuk om m'n ploeggenoten aan te moedigen, maar aangemoedigd worden betekent dat jij op een grote wedstrijd actief bent, dus dan kies ik daarvoor. Daarnaast ben ik altijd zó zenuwachtig als Letitia rijdt. Dat is veel erger dan zelf rijden!"

In topvorm langs de baan of in slechte vorm erop
"Allebei niet! In slechte vorm erop is niet heel chill, maar als je in topvorm langs de baan staat, eet je jezelf op. Doe dan maar in slechte vorm op de baan, want dan heb je altijd nog de kans dat je door te knokken boven jezelf uitstijgt."

Thialf of Olympisch stadion
"Er gaat nog steeds niks boven mijn eerste wereldtitel allround winnen in 2007 in een vol Thialf. Ik heb wel het idee dat het straaljagergeluid de laatste jaren omlaag is gegaan. Tegenwoordig wordt de muziek iets harder gezet waardoor mensen minder gaan schreeuwen. Bovendien kon ik vroeger een auto vol met knuffels mee naar huis nemen, haha. Het WK Allround in het Olympisch Stadion was ook wel iets magisch, alleen was het ijs verschrikkelijk. In Thialf kun je én goede sfeer én goed ijs hebben, dus daarom kies ik Thialf."

Uit eten of thuis eten
"Als Letitia kookt, zeg ik thuis eten en als ik zelf kook, zeg ik uit eten. Ik ben geen hele goede kok, maak nooit iets speciaals. Letitia kookt daarentegen fantastisch. Zij houdt van bakken en kokkerellen, maakt er altijd iets speciaals van. Ze kan heel lekker Indiaans koken. Ja, ik heb het goed getroffen met haar."

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Mijn streven is altijd om vroeg naar bed te gaan en over het algemeen lukt dat wel aardig. Ik ga rond half elf, elf uur naar bed, maar lang opblijven? Nee. Als ik lang opblijf, val ik in slaap op de bank. Ik ben niet echt een ochtend- of avondmens."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!

Door Rijcko Treep - Laatste update op 16 mei 2019 om 12:25