Tickets
Shop
Nieuws 14 mrt 2019

Vier inlineskaters starten op Special Olympics World Games

Van 14 tot en met 21 maart strijden 7000 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 190 landen tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. TeamNL doet met 64 sporters mee op dit wereldpodium, waar naast de sportprestaties vooral zelfstandigheid en zelfredzaamheid hoog in het vaandel staan.

Foto : Rachelle Cornelissen-Wenting

Samen met 2500 coaches, 20.000 vrijwilligers en minstens 500.000 toeschouwers zijn de World Games 's werelds grootste sportevenement in 2019. TeamNL is actief in dertien takken van sport: atletiek, bowling, golf, gymnastiek, handbal, inlineskaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen. Er doen vier Nederlandse inlineskaters mee en zij worden begeleid door inlineskater en marathonschaatsster Kelly Schouten.

Sophie Oud, 24 jaar
Sophie woont in Zwaagdijk en is lid van Radboud Inline Skating. Ze heeft zich op de schaats voorbereid op de World Games en doet daarnaast nog een keer in de week aan krachttraining. Naast haar werk is inlineskaten enorm belangrijk. "Je bent onder de mensen en leert ook andere mensen kennen." Bij het Nederlands kampioenschap van vorig jaar was Sophie de snelste op de 100 en 300 meter. Haar doel is om snelle tijden te rijden en ze hoopt daarmee een medaille te veroveren.

René van Diepen, 26 jaar
René won vorig jaar bij het NK de 1000 meter en behaalde brons op de 500 meter. Hij woont in Hoogwoud en is al sinds zijn tiende lid van Radboud Inline Skating. In combinatie met schaatsen en voetbal vindt hij inlineskaten een enorm mooie sport. René is vol bravoure en gaat voor een medaille.

Marit Kaats, 27 jaar
Marit sport bij Schaatsvereniging Utrecht (SVU) en deed al eens mee aan de winterversie van de Special Olympics in Zuid-Korea. Daar kwam ze uit op het shorttrack en heeft ze een aantal medailles gewonnen: zilver op de 777 meter, brons op de 500 meter en vierde op de 333 meter. Dat laatste is normaal voor een sporter de meest vervelende uitslag, maar Marit maalt er niet om. "Ik kreeg toen een vaantje. Ik ben blij met wat ik presteer, maar het gaat om plezier maken." Ze hoopt in Abu Dhabi ook met een medaille naar huis te gaan. "Als ik er een win, ben ik tevreden. Maar een vaantje is ook prima, hoor."

Jarno Brunink, 26 jaar
Jarno is op 15-jarige leeftijd begonnen met schaatsen bij de Hengelose ijsclub en werd al eens vierde bij de World Winter Games in Zuid-Korea. Jarno houdt van uitdagingen en zoekt nieuwe avonturen op. Zo geeft hij schaatstraining aan de jeugd en was in 2017 assistent scheidsrechter tijdens de Special Olympics World Winter Games in Oostenrijk. Jarno heeft inmiddels al behoorlijk wat wedstrijdervaring maar op internationaal niveau komt hij pas écht tot zijn recht. In Nederland is hij de concurrentie al ver voor. Deelname aan deze World Summer Games is voor Jarno dus dé kans om zich te meten aan de grote skeelerkanonnen van over de hele wereld.

Het programma ziet er als volgt uit
Vrijdag 15 maart
100 meter, Sophie Oud
1000 meter, Jarno Brunink, Marit Kaats, René van Diepen

Zaterdag 16 maart
500 meter, Marit Kaats, Jarno Brunink, René van Diepen

Zondag 17 maart
300 meter, Sophie Oud

40.000 toeschouwers
Deelname aan de World Games is voor de sporters de kans van hun leven en tegelijkertijd de moeilijkste competitie ooit. Door middel van dit toernooi kunnen ze hun talenten en vaardigheden op wereldniveau tonen en laten zien dat zij net zoveel respect en waardering verdienen als andere sporters op topniveau. Op donderdag 14 maart gaan de Special Olympics World Games in Abu Dhabi van start met een openingsceremonie. Daar presenteren TeamNL en de andere sporters zich in een atletenparade. Ook wordt de Flame of Hope aangestoken en de eed afgelegd. Dit gebeurt onder het toeziend oog van 40.000 toeschouwers en miljoenen kijkers die de opening live via ESPN volgen.

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Een podium dat hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan