Tickets
Shop
Nieuws 09 mrt 2019

Van Ruijven pakt wereldtitel 500 meter: 'Onbeschrijflijk, een droom die uitkomt'

Lara van Ruijven heeft voor een daverend succes gezorgd op het WK Shorttrack. De 26-jarige Zuid-Hollandse veroverde op de 500 meter een historische gouden medaille. Nog nooit won er een Nederlandse vrouw individueel goud op een WK. "Ja, dat klinkt bizar, onbeschrijflijk, ik moet er nog even aan wennen", vertelt ze twee uur later met de gouden medaille om de hals. "Dit is een droom die uitkomt."

Foto : Soenar Chamid

De vrijdag was voor haar nog uitgelopen op een flinke teleurstelling, met penalty's op de 1500 en 1000 meter. Balend zat ze 's avonds aan de eettafel. "Jeroen heeft zich toen even bij me geroepen en sprak me toe: je moet er niet in blijven hangen. Vandaag is voorbij, daar kun je niets meer aan doen. Morgen kun je gewoon een medaille pakken of zelfs goud winnen en dan ben je die hele vrijdag vergeten."

De bondscoach kreeg gelijk. Van Ruijven reed uitstekend in de kwart- en halve finale. In de eindstrijd stond ze samen met Suzanne Schulting. "Mooi dat Suus naast me reed en supergaaf dat we hier één en drie worden. We hadden vooraf niks afgesproken, gewoon gaan! Suus reed met het oog op het klassement en ik ging helemaal voor die 500, de enige afstand die ik nog reed dit weekend. Ik ben zo blij dat het gelukt is."

Goud is goud
Van Ruijven en Schulting plaatsten zich in de halve finale als eerste en tweede voor de finale en mochten daardoor op de eerste twee startposities in de finale starten. Van Ruijven nam vanaf het startschot het initiatief en hield die positie nagenoeg de hele race vast. In de laatste bocht kwam Martina Valcepina langszij, maar zij duwde Van Ruijven aan de kant, waardoor de Italiaanse een penalty kreeg.

"Ik was liever juichend dan vallend over de finish gegaan en dacht nu alleen maar: shit, ik mis hem net. Maar ze kreeg een straf en goud is goud." Schulting, die er niet echt aan te pas kwam, schoof daardoor op naar het brons achter de Chinese Kexin Fan. Rianne de Vries werd in haar B-finale knap tweede.

Kort na de gouden race hing premier Rutte aan de telefoon bij coach Jeroen Otter. "Ik heb hem zelf niet gesproken, want moest kort daarna de relay rijden." Het regende felicitaties. "Mijn telefoon is ontploft, ik heb het allemaal nog niet gelezen."

Schulting gaf haar teamgenoot een dikke felicitatie met het goud. "Alle credits voor Laar, zij is echt dé 500-meterspecialist. Zij is een op en top sprinter, dit is echt haar nummer. Dat zij hier wint is fantastisch!"

1500 meter
Voor haarzelf betekende het brons op de kortste afstand een uitstekende revanche, na een discutabele penalty op de 1500 meter. De Friezin won haar halve finale weliswaar overtuigend, maar werd na afloop van de race bestraft door de jury. Schulting kwam met haar schouder in contact met de Française Tifany Huot Marchand, maar had niet het idee dat ze iets fout had gedaan. 

"Ik kon er echt helemaal niks aan doen, was juist heel tevreden over die 1500 meter. Ik reed goed, slim en tactisch, alles zat erin. Dat Franse meisje sprong in mijn gat en ik verdedigde die plek gewoon. Ik rekende er helemaal niet op dat ik een penalty zou krijgen en vind het echt een heel rare beslissing van de jury. Dat was even een klap, maar ik had geen moeite om de knop om te zetten, want ik kon mezelf hier echt niets verwijten."

Min-jeong Choi liet bij de vrouwen haar klasse in de finale zien door vlak voor het einde de versnelling in te zetten. Op het laatste rechte stuk was het gat met de rest niet groot, maar Kim Boutin (zilver) en Sofia Prosvirnova (brons) konden de Zuid-Koreaanse topfavoriete niet meer inhalen.

Heren
Bij de mannen prolongeerde Dae-heon Hwang zijn wereldtitel op de 500 meter. In een chaotische finale, die een dubbele valse start van Shaolin Sandor Liu opleverde en een herstart na een valpartij, kwam de Zuid-Koreaan als eerste over de streep. Hij bleef de Chinezen Dajing Wu en Ziwei Ren voor. Itzhak de Laat kwam in de B-finale niet verder dan de vierde stek. 

De Laat strandde ook in de halve finale van de 1500 meter. Hij keek de hele race tegen twee Zuid-Koreanen aan, maar in de laatste bocht probeerde hij met een alles-of-niets-poging ze te passeren. De Laat schoof daardoor June-seo Lee aan de kant en dat leverde een penalty op. "Met twee Koreanen op kop is het heel lastig om er voorbij te komen. Met mijn laatste kracht probeerde ik het nog in die laatste bocht. Dan weet je vooraf: of ik krijg de penalty, of de Koreaan krijgt hem. Het was alles of niks, het werd niks voor mij. Die penalty was terecht."

Hyo-jun Lim veroverde de wereldtitel op de 1500 meter. Lim finishte in de finale weliswaar achter zijn landgenoot Dae-heon Hwang, maar die werd gediskwalificeerd. Samuel Girard pakte het zilver, June-seo Lee het brons. 

Relay
De Nederlandse relayvrouwen hebben zich simpel geplaatst voor de A-finale. Rianne de Vries, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting hoefden zich niet volledig in te spannen om Canada en Italië van zich af te schudden.

Als slotrijder in de halve relayfinale kwam De Laat een teentje te kort voor een ticket voor de A-finale. "Die relay was een superzware race, heel spannend. We zaten er heel dichtbij. Als je op een centimetertje verliest, dan is dat heel zuur." Op de slotdag hebben de Nederlandse mannen alleen nog de B-finale om naar uit te kijken. De Laat: "We gaan lekker rijden, we hebben niks meer te verliezen. We zullen laten zien dat we die B-finale wel kunnen winnen. Dan kunnen we hopelijk nog met een beetje goed gevoel terug naar Nederland…"

Klassement
Na twee individuele afstanden gaat bij de heren Hwang aan de leiding, voor Lim en Gerard. Bij de dames leidt Choi het klassement samen met Van Ruijven (34 punten). Boutin en Kexin Fan volgen met 21 punten. Schulting heeft 13 punten. Zij ziet zondag de kansen op de 1000 meter, de afstand waar ze zich olympisch kampioene mag noemen. De Koreaanse Choi lijkt haar voornaamste concurrente.

"Het is top dat ik punten heb gepakt voor het klassement, terwijl alle finalisten van de 1500 niet in de 500-finale stonden", besluit Schulting. "Alles ligt nu weer open. Als je aan het eind van de dag even nadenkt is het wel zonde: als ik toch in de finale van de 1500 had gestaan, stond ik er nu helemaal riant voor. Maar nu ga ik ook met goede moed naar morgen."

Lees hier alles over het WK Shorttrack.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan