Tickets
Shop
Nieuws 16 mrt 2019

Sven Roes en Marijn Wiersma slaan eerste slag op NK junioren

Op de openingsdag van het NK shorttrack voor junioren hebben Marijn Wiersma en Sven Roes de 1500 meter gewonnen. Daarmee gaan ze na de eerste dag soeverein aan de leiding in het klassement, dat morgen beslist wordt. Bij de dames junioren B gaat Xandra Velzeboer aan de leiding.

Foto : Sander Chamid

De 1500 meter mondde bij de heren in de finale uit op een strijd tussen RTC Midden en RTC Noord/Wadro. De mannen van Niels Kerstholt namen het initiatief, met Bram Steenaart aan kop. In de slotfase kregen zij echter te kampen met een massaal offensief van de vier Friese rijders. In de hectiek die als gevolg daarvan ontstond, was het Sven Roes die de zege greep. Hij hield Jens van 't Wout en Bram Steenaart achter zich.

Wiersma startte de 1500 meter afwachtend en liet haar concurrentes het tempo bewaren. Dat ze dat kon toestaan, liet ze in de slotfase zien. Met speels gemak ging ze haar tegenstanders voorbij. Op flinke achterstand eindigde Esther Gijsbers als tweede, Sara van Zuijlen greep het brons. 

Menigeen keek bij de dames misschien wel met meer spanning uit naar het toernooi bij de junioren B. Met Georgie Dalrymple en Xandra Velzeboer stonden hier de grootste namen aan de start. De twee maakten er meteen op de 1500 meter een spannende strijd van, maar lieten het initiatief aan Anne Floor Otter. Met nog vijf ronden te gaan plaatste Dalrymple een flitsende versnelling. Een gat ontstond, maar Velzeboer wist Dalrymple tot de orde te roepen en naar de zege te rijden. Dalrymple en Otter grepen het zilver en brons.

Bij de heren ging Hessel van Berkum oppermachtig naar de zege. Met grote voorsprong kwam hij over de finish, nadat hij in een vroeg stadium de kop had gepakt en was weggereden bij het peloton. Jesse Speijers snelde op de streep naar het zilver, voor Daan Kos.

Junioren C
Diede van Oorschot en Jenning de Boo zijn het NK goed begonnen. Op de 1000 meter pakte de twee junioren de zege. Van Oorschot ging in haar rit al snel aan de leiding en gaf deze niet meer uit handen. Zoë Deltrap en Kirsi Hoogeveen eindigden op de plaatsen twee en drie. Bij de jongens moest De Boo iets meer moeite doen om de zege te grijpen. Niels Bergsma ging lange tijd aan de leiding, maar met een slimme inhaalactie kon De Boo hem passeren. Ook Ted Dalrymple wist de thuisrijder nog te passeren en snaaide het zilver weg. 

Relay
Ook op de relay werd door diverse teams gestreden voor de nationale titel. Bij de dames ging de overwinning naar het team van Shorttrack Brabant, bestaande uit Xandra en Michelle Velzeboer, Kirsi Hoogeveen en Florine Hehewerth. De vier vrouwen waren in een verwoede strijd verwikkeld met SV Utrecht (Esther en Manouk Gijsbers, Klaske Baars en Diede van Oorschot), waarbij het Utrechtse team uiteindelijk het onderspit moest delven. Het team van IHC Leiden (Zoë Deltrap, Vivienne de Jong, Angel Daleman en Sara van Zuijlen) werd derde.

Bij de heren schakelde topfavoriet SV Utrecht zichzelf uit na een verkeerd verlopen wissel. De heren Bram Steenaart, Zeno de Boer, Caspar Douma en Jari van Polen verlieten het ijs met een penalty. In de finale zagen zowel Shorttrack Brabant als Trias Leeuwarden zich met het A en B-team vertegenwoordigd. Na een val van het B-team van Trias, die leidde tot een penalty wegens een gemiste aflossing, ging de finale tussen de twee A-teams.

Ook Trias A (Niels Kingma, Melle van 't Wout, Sven Roes en Robin van Riet) leek zichzelf met een valpartij uit te schakelen, waarbij ze Shorttrack Brabant (Hugo Bosma, Tom Hofker, Daan Kos, Hilco Heijne) bijna meenamen. De Brabanders leken onbedreigd naar de zege te rijden, maar werden opgehouden door het eigen B-team. In de laatste ronden kon Trias de aansluiting weer maken en de slotrijder kon met succes nog een inhaalactie maken. Dankzij de penalty van Trias B mochten de Brabanders ook het brons ophalen. 

Zondag is de ontknoping van het NK in Leeuwarden. De wedstrijden zijn ook dan weer te volgen via de livestream op schaatsen.nl/shorttrack


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan