Tickets
Shop
Nieuws 13 mrt 2019

Schulting en relaymannen verkozen tot Shorttrackers van het Jaar

Onder toeziend oog van Sjinkie Knegt werden Suzanne Schulting en de relaymannen woensdagavond uitgeroepen tot Shorttrackers van het Jaar. Op het Ard Schenk Awards Gala in Skybar 747 ontvingen zij de prijzen uit handen van Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB.

Foto : Huub Snoep

Het zal voor niemand een verrassing zijn geweest dat Schulting werd verkozen tot Shorttrackster van het Jaar. Voor het vierde jaar op rij mocht ze de onderscheiding in ontvangst nemen. "Het is hartstikke leuk. Nu kan ik een relayteam vormen, dus dat is ook mooi meegenomen", lacht de 21-jarige Groningse terwijl ze naar het bijbehorende beeld kijkt.

Dit jaar breidde Schulting haar prijzenkast uit met zo'n beetje alles wat er te winnen valt. In Dordrecht veroverde ze de Europese allroundtitel en goud op de 1500 meter. Afgelopen weekend kroonde ze zich in Sofia tot wereldkampioene allround. Op het WK pakte de olympisch kampioene ook de felbegeerde wereldtitel op de 1000 meter. Daarnaast schreef Schulting het wereldbekerklassement over zowel de 1000 als de 1500 meter op haar naam.

"Ik wil bewijzen dat ik geen eendagsvlieg ben", zei ze aan het begin van dit na-olympische seizoen. Dat doel heeft Schulting met verve verwezenlijkt. Het wordt vaak bestempeld als lastig seizoen. "Ik heb er helemaal geen moeite mee gehad, het gaf me juist veel energie en kracht om hard te rijden."

"Maar van tevoren had ik absoluut niet verwacht dat het tot zulke extreme resultaten zou leiden, daar ben ik ontzettend trots op." Eigenlijk kun je nu met een gerust hart stoppen, grapte gastheer Mark Tuitert tijdens de uitreiking. "Dat zou kunnen", glimlacht Schulting. "Maar dat wil ik uiteraard niet. Ik wil blijven heersen de komende jaren en nog veel meer winnen."

Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt | Foto : Huub Snoep

Symbool
Er werd dit jaar geen Shorttracker van het Jaar gehuldigd. De relaymannen (Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dennis Visser, Dylan Hoogerwerf en Jasper Brunsmann) krijgen de prijs ditmaal uitgereikt. Na een goed feestje in Sofia kwam de shorttrackequipe in de nacht van maandag op dinsdag terug in Nederland. Niet zonder gevolgen: alleen Breeuwsma en Brunsmann waren woensdagavond aanwezig in het Corendon Village Hotel om de bokaal in ontvangst te nemen. "Het was een gezellige afsluiter", lacht Breeuwsma. "Jasper en ik zijn de harde kern. Ik denk dat de rest nog niet zo fit is."

De mannen werden geëerd voor hun zilveren medaille op het EK in Dordrecht. Na een bloedstollende finale kwam de ploeg net tekort voor de titel, die ging naar olympisch kampioen Hongarije. "Ik denk dat dit mooi symbool staat voor dit seizoen", aldus Breeuwsma. "Na alle hectiek rondom Sjinkie hebben we als groep de schouders eronder gezet. Er sprong dit jaar ook niet echt iemand in het bijzonder uit, maar wel als team. Dat is fantastisch."

Brunsmann werd anderhalf jaar geleden nog uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Sinds afgelopen seizoen maakt de 19-jarige shorttracker deel uit van de nationale selectie en pakt hij meteen de jaarprijs mee. "Ja, het kan snel gaan hè", grijnst hij. "Het is een eer. Vooral om met het team de prijs te krijgen, we hebben het echt samen gedaan."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan