Patrick Roest mag zich na de World Cup-finale in Salt Lake City de nieuwe klassementsaanvoerder van de Adelskalender noemen. De 23-jarige rijder van Team Jumbo-Visma nam daarmee het stokje over van Shani Davis, die de wereldranglijst tien jaar aanvoerde.

Davis pakte de koppositie in maart 2009 aan en is hem nu - tien jaar later - kwijt aan de wereldkampioen allround. Roest stond vorig seizoen nog 35e op de ranglijst, maar met name op de 10.000 meter verbeterde de Lekkerkerker zich fors. Roest is de tiende Nederlander die de Adelskalender aanvoert. De laatste Nederlander die bovenaan stond, was Sven Kramer. Hij zakte dankzij de opmars van Roest naar de derde plek.

Douwe de Vries en Marcel Bosker maakten dit seizoen een mooie sprong naar boven. De 36-jarige De Vries verbeterde zichzelf meermaals, werd Nederlands kampioen allround en steeg daardoor van plek 29 naar plek 17. Bosker (22) reed weliswaar geen grote toernooien dit jaar, maar steeg wel van plek 31 naar plek 21. 

Takagi passeert Sablikova
Bij de vrouwen behield Cindy Klassen de eerste plek op de Adelskalender, al is haar voorsprong op de nummer twee Miho Takagi niet groot meer. Takagi, die dit seizoen tweede werd op het WK Sprint én op het WK Allround, verbeterde afgelopen weekend het wereldrecord op de 1500 meter en steeg daarmee dit seizoen van plek vijf naar plek twee. 

Door de opmars van Takagi zakte Martina Sablikova een plekje op de ranglijst. De Tsjechische kende een waanzinnig seizoen met wereldtitels op de 3000 en 5000 meter, de wereldtitel allround en als kers op de taart verbeterde ze ook nog eens twee wereldrecords (op de 3000 en 5000 meter.) Ireen Wüst, die afgelopen weekend het nationaal record op de 1500 meter verbeterde, zakte ook een plekje en staat nu vierde.

Naast Wüst staan er nog drie andere Nederlandse vrouwen in de top tien. Jumbo Visma-rijdsters Antoinette de Jong (van 11 naar 8), Carlijn Achtereekte (van 34 naar 9) en Joy Beune (van 73 naar 10) stegen allemaal met stip in het klassement. Andere forse stijgers zijn Isabelle Weidemann (van 54 naar 20), Marina Zueva (van 49 naar 17) en Melissa Wijfje (van 46 naar 22).

Bekijk hier de top-25 van de wereldranglijst.