Olympisch kampioene Alina Zagitova heeft haar palmares uitgebreid met de enige titel die nog miste. In het Japanse Saitama veroverde de 16-jarige Russin vrijdag op indrukwekkende wijze de wereldtitel. Haar landgenote Evgenia Medvedeva pakte brons. De zilveren medaille ging naar Elizabet Tursynbaeva, waarmee ze als eerste Kazachse vrouw een WK-medaille won.

Schaatsend op Carmen liet Zagitova in haar vrije kür onder meer een prachtige combinatie zien van een triple Lutz en triple loop, evenals twee dubbele Axel. De Russin kreeg 155,42 punten, een persoonlijk record, en dat bracht haar totaal op 237,50. Ze bleef daarmee ruim twaalf punten voor op de nummer twee. "Mijn eerste gedachte aan het einde van de kür was 'yes, het is gelukt'", vertelt de 16-jarige. "Ik moest clean rijden en ging elke sprong in met de vastberadenheid dat ik hem zou landen. Ik was erg nerveus, omdat dit seizoen niet vlekkeloos is verlopen. Maar ik denk dat de ervaring van de Spelen mij heeft geholpen."

Tursynbaeva opende haar routine met een viervoudige Salchow, een sprong die nog nooit door een seniore is vertoond op een WK. Met zes cleane triples bracht het haar op een score van 148,80 punten en een totaal van 224,76. "Ik ben blij dat ik de viervoudige Salchow landde. Het ging goed op trainingen, maar ik kon 'm niet landen in de laatste twee competities. Toen ik vandaag het ijs opstapte, voelde ik me geweldig en dacht: ik kan dit, en het gebeurde", aldus Tursynbaeva.

Tweevoudig wereldkampioene Medvedeva verdiende 149,57 punten voor de lange kür, haar beste score van dit seizoen. Met een puntentotaal van 223,80 steeg ze van plek vier naar het brons. De Japanse Rika Kihira, die vorige maand nog schitterde op de Challenge Cup in Den Haag, miste het podium op minder dan een halve punt (223,49 punten). Kaori Sakamoto zakte voor eigen publiek van de tweede naar de vijfde plek na wat foutjes. Kyarha van Tiel wist zich woensdag niet te kwalificeren voor de vrije kür.

Klik hier voor de volledige uitslag.