Tickets
Shop
Nieuws 24 mrt 2019

Nieuwe medailleregen op slotdag competitie in Rostock

Na de goede prestaties van vrijdag en zaterdag hebben de Nederlanders ook op de slotdag van de Junior Europa Cup finale de nodige prijzen opgehaald. De Junioren D reden een 777 meter, alle overige categorieën streden op de 1000 meter. Natuurlijk werden aan het eind van de dag ook de klassementen opgemaakt. Daarin behaalde de Nederlandse equipe meerdere overwinningen.

In een spectaculaire A-finale bij de heren wist thuisrijder Adrian Lüdtke buitenom naar de kop te rijden. Kay Huisman leek te profiteren van de vele positiewisselingen en probeerde vanaf de laatste positie de leiding te pakken, maar hij stuitte op Lüdtke, die de koppositie stevig in handen hield. Huisman liet vervolgens de deur open staan voor Oleh Handei, waardoor hij genoegen moest nemen met de derde plaats. Bij de heren greep Koen Slootweg dankzij een sterke rit de zege in de B-finale. Na zijn eerdere prestaties op de 1500 en 500 meter was dat genoeg voor de eindzege. Huisman eindigde als vierde.

Bij de dames wachtte Tineke den Dulk rustig af, terwijl voor haar gevochten werd voor iedere plek.  Het lange wachten werd beloond toen Den Dulk met veel snelheid buitenom naar voren kwam en naar de zege gleed. Met drie afstandsoverwinningen schreef ze ook het eindklassement op haar naam. Emma van Zuijlen kwam in de B-finale bij een inhaalactie ten val. Daardoor moest ze genoegen nemen met de negende plaats op de 1000 meter en kwam ze in het eindklassement uit op plek zes.

Met Sven Roes, Melle van 't Wout en Bram Steenaart streden drie Nederlandse A-junioren met de Italiaan Pietro Sighel om de zege. Het was Steenaart die met een prachtige inhaalactie zijn landgenoten voorbijstak en met nog twee ronden te gaan de leiding pakte. Daarachter wist ook Sighel de overige twee Nederlanders te passeren. Brons was er voor Roes. In het klassement ging Sighel er met de winst vandoor, voor Steenaart en Luca Spechenhauser. Roes en Van 't Wout werden vierde en vijfde.

Bij de dames reed Marijn Wiersma een verre van perfecte halve finale, maar zette dat recht door de B-finale met afstand te winnen. In het klassement vond ze zichzelf terug op de zesde plaats, twee plekken boven Ester Gijsbers, die op de 1000 meter twaalfde werd. Dankzij haar overwinning op de 1000 meter won Mariya Uzakova ook het klassement, voor Erika Lindgren en Milada Doslá.

Van 't Wout en Velzeboer overtuigen
Xandra Velzeboer en Georgie Dalrymple vochten bij de B-junioren met elkaar om de overwinning. Velzeboer ging als leidster de laatste ronde in, maar Dalrymple kwam met veel snelheid achterop gereden. Op de streep maakten ze het nog even spannend, maar Velzeboer pakte de zege. Zowel de Slowaakse Rusnakova als de Italiaanse Confortola kregen een penalty, waardoor er geen bronzen medaille werd uitgereikt. Anne Floor Otter won de B-finale. In het eindklassement bleef Velzeboer voor Dalrymple en Confortola, Otter werd zesde.

Hessel van Berkum kwam net tekort voor de A-finale. In de B-finale kwam hij achter leider Bence Nogradi ten val, waarbij Zeno de Boer iets moest inhouden en Furkan Akar met meer snelheid kon passeren. De mannen finishten als derde en vierde. Jens van 't Wout reed in de A-finale een slimme race, profiteerde van een onhandige actie van Diané Sellier en greep het goud. In het klassement bleef Van 't Wout Balazs Bontovics en Sellier voor. Van Berkum en De Boer eindigden als zevende en achtste.

Eindzeges voor De Boo en Van Oorschot
De Fransman Tawan Thomas pakte in de A-finale op de 1000 meter bij de junioren C de leiding, maar dat ging zijn Poolse concurrent Niewinski niet hard genoeg. Ted Dalrymple en Jenning de Boo zaten op de plekken drie en vier en moesten dus wat ondernemen om nog kans te maken op de zege. Dalrymple was daarbij iets te ongeduldig en kreeg een penalty voor zijn inhaalpoging op Thomas. De Boo profiteerde van die actie, kon even later ook Niewinski nog passeren en greep de zege. In het klassement ging het goud eveneens naar De Boo, die daar Dalrymple en Niewinski achter zich liet. Niels Bergsma werd vijfde.

Diede van Oorschot zette in de finale bij de meisjes haar goede vorm voort. Van kop af reed ze de hele 1000 meter aan de leiding. Langzaam maar zeker versnelde ze en vergrootte ze het gat op de Duitse concurrentes. Met voorsprong kwam ze als eerste over de streep. Ook de eindzege was voor Van Oorschot. Zoë Deltrap, die op de 1500 meter nog de zege pakte, greep op de 1000 meter naast een finaleplaats en zakte daarmee weg naar de vierde plaats in het klassement. Anna Marit Sybrandi, winnares van de B-finale, eindigde in het klassement als tiende.

Daleman verliest nipt
Bij de junioren D was het Angel Daleman die op de afsluitende 777 meter van de eerste startplek mocht beginnen. Die plek kon ze direct na de start niet behouden, maar in de loop van de race kon ze wel weer opschuiven. Achter de Hongaarse Monika Szocs eindigde ze als tweede. De Hongaarse had dankzij haar zege genoeg punten veroverd om ook de eindzege te pakken. Daleman eindigde als tweede, Anastasiia Brikach uit Rusland werd derde.

Bij de jongens had Pelle Bolsius zich zaterdag niet geplaatst voor de halve finale. In de C-finale ging hij lange tijd aan de leiding, totdat zijn concurrent Wojciech Grodzki hem wilde passeren. Daarbij kwam Bolsius ten val, waarna Grodzki even later een penalty kreeg. In het klassement eindigde Bolsius als tiende.