Tickets
Shop
Nieuws 17 mrt 2019

Nationale juniorentitels voor Wiersma en Roes

In de Elfstedenhal hebben Marijn Wiersma en Sven Roes de allroundtitels veroverd op het NK junioren. Na de eerste dag gingen beide shorttrackers al aan de leiding en ze wisten hun eindzege veilig te stellen. Bij de junioren B en C werd er ook flink gestreden om het eremetaal.

Foto : Martin de Jong

Na zijn winst op de 1500 meter op zaterdag begon Roes als klassementsleider aan de slotdag van het Nederlands kampioenschap. Op de 500 meter, zijn minste afstand, wist hij verrassend zilver te veroveren. Achter sprinter Melle van 't Wout kwam Roes als tweede over de meet en hield Bram Steenaart achter zich. Met een comfortabele voorsprong in het tussenklassement startte hij vervolgens op de 1000 meter.

Op die afstand bestond de finale geheel uit rijders van RTC Noord/Wadro: Roes, Melle en Jens van 't Wout, Niels Kingma en Robin van Riet. Vol zelfvertrouwen van zijn goede 500 meter ging Roes van start. "Ik voelde me sterk dus had verwacht dat ik 'm zou winnen. Maar dan denk ik te makkelijk. Ik zat op de tweede positie achter Melle en dacht dat we nog drie rondjes moesten, maar ineens hoorde ik de bel." Roes besloot buitenom langs Melle te gaan, maar vervolgens stak Jens binnendoor bij hem. Die derde plek zorgde ervoor dat de titelstrijd weer open lag.

Het kwam dus aan op de superfinale over 1500 meter. Steenaart ging er vanaf de start als een speer vandoor. Rondenlang hield hij een halve baanlengte voorsprong, maar het gat werd gedicht door Van Riet en Kingma. In de laatste ronde trok Roes zelf hard door en kwam als eerste over de meet met een lichte voorsprong op Melle van 't Wout. "Ik moest voor Melle finishen om de titel te winnen, dus hoefde alleen op hem te letten en dat was wel prettig", zegt Roes. "De 1500 meter is mijn afstand en ik zei tegen mezelf: ik weet dat ik dit kan. Maar je moet het altijd nog even doen."

Met zijn tweede nationale titel op rij, en eerder al een derde plek op het NK voor senioren, sluit Roes zijn juniorentijdperk af. Na zijn zesde plek op de 1000 meter op het WK junioren eind januari, wacht nu alleen nog de Europa Cup finale in Rostock. "Dit was een mooie afsluiter", klinkt het tevreden. "Maar het mooiste zou zijn als ik volgende week een medaille haal. Ik ga voor goud op de 1500 meter, en wellicht ook de 1000 meter. Die 500 meter zie ik wel hoe het gaat lopen", besluit Roes met een lach.

Tactische afspraken
Bij de vrouwen pakte Wiersma de eindoverwinning. De 18-jarige maakt dit seizoen voor het eerst deel uit van de nationale selectie. Op de 500 meter moest Wiersma genoegen nemen met zilver. Het goud ging naar Esther Gijsbers, zij domineerde de race en reed van start tot finish aan de leiding. Wiersma drong aan, wist Sara van Zuijlen te passeren maar kwam niet verder. Een kreet van blijdschap rolde door de Leeuwardse ijshal nadat Gijsbers als winnares over de meet kwam.

"Mijn tweede plek achter Esther was niet volgens plan", vertelt Wiersma. "Maar dat kan gebeuren als je het jezelf moeilijk maakt. Dat moet ik dan accepteren en ik heb er weer dingen van geleerd." Op de 1000 meter was het voorin stuivertje wisselen tussen Gijsbers en Van Zuijlen. Terwijl het duo met elkaar streed om de koppositie zette Wiersma van achter het gas erop en reed beiden voorbij. Wie er met de allroundtitel vandoor zou gaan, was daarmee nog niet beslist. Zowel Gijsbers als Wiersma had nog zicht op het goud.

In de superfinale nam Gijsbers meteen de leiding, terwijl Wiersma achteraan geduldig afwachtte. Op kop verdedigde Gijsbers haar positie met verve. Met drie ronden te gaan, ging Wiersma's turbo wederom aan en schoof ze gestaag naar voren. Wiersma pakte de overwinning en bleef voor Gijsbers en Van Zuijlen, wat tevens de uitslag in het eindklassement was. Met haar late actie maakte Wiersma het nog spannend voor de toeschouwers, beaamt ze. Wiersma lacht: "Ja, ik dacht: ik zorg dat de mensen wat moois te zien hebben."

"Ik had met Jeroen (Otter, red.) van tevoren een paar afspraken gemaakt, om het NK voor mezelf wat educatiever te maken en er nog wat uit te kunnen halen. Die tactische afspraken heb ik goed gevolgd en uitgevoerd, op die 500 meter na dan. Ik ben er heel erg blij mee en volgens mij vindt Jeroen dat ik het ook goed heb gedaan. Dit is mijn eerste jaar als A-juniore dus volgend jaar ga ik m'n titel natuurlijk verdedigen."

Oppermachtig
Bij de junioren B ging de strijd bij de vrouwen tussen Georgie Dalrymple, Anne Floor Otter en Xandra Velzeboer. Op zaterdag sloeg Velzeboer haar eerste slag op de langste afstand, maar een dag later moest ze Dalrymple voor zich dulden op de 500 meter. In de laatste ronde kwam Dalymple voorbij Velzeboer en greep zodoende het goud, Otter eindigde als derde.

Op de 1000 greep Velzeboer direct de leiding en gaf deze niet meer uit handen. Bij het uitkomen van de laatste bocht kwam Dalrymple ten val in tweede positie en ging glijdend richting de eindstreep. Ze kreeg echter een did not finish achter haar naam, omdat ze voor de meet al te ver op het middenterrein was en dus niet over de finish is gekomen. Hierdoor schoof Otter een plekje op en was het brons voor Michelle Velzeboer.

Op de afsluitende superfinale deelde Yael Prenger in het begin wat speldenprikken uit. Vier ronden voor het einde plaatste Dalrymple een aanval. Ze bouwde een lichte voorsprong op, maar al gauw ging Velzeboer in de achtervolging. In haar kielzog kreeg ze Otter mee, zij maakte met winst nog kans op de tweede plek in het eindklassement. Dalrymple hield echter ruim stand tot aan de finish, in de voorlaatste ronde werd Velzeboer nog voorbij gestoken door Otter. Desondanks prolongeerde Xandra Velzeboer haar titel, de zilveren en bronzen medailles waren voor Dalrymple en Otter.

Hessel van Berkum won met overmacht de Nederlandse titel bij de heren. De jongeling van RTC Dordrecht schreef alle afstanden op zijn naam. Op de 500 meter pakte hij halverwege de koppositie over en werd eerste voor Zeno de Boer en Jesse Speijers. Op de 1000 meter reed Van Berkum soeverein naar de zege en hield Brian van Riet en De Boer achter zich.

In de superfinale spurtte Pieter Bolsius er solo vandoor in de beginfase. Speijers ging in de achtervolging, met Van Berkum en De Boer achter zich, en met vijf ronden op het bord was het gat dichtgereden. In de slotronde kwam Van Berkum binnendoor bij Speijers en ook De Boer en Daan Kos passeerde hem nog. Met een perfecte 'vier uit vier' pakte Van Berkum de eindzege, voor De Boer en Speijers.

Spannende strijd
De eindklassementen bij de junioren C werden pas beslist met de superfinales. Diede van Oorschot begon de dag als leidster in de rangschikking, maar door een penalty in de halve finale van de 500 meter liep ze kostbare punten mis. In een zinderende strijd ging de overwinning op de sprintafstand naar Suze Kingma, zij versloeg Zoë Deltrap en Krisi Hoogeveen. Op de 777 meter pakte Kingma wederom de overwinning, tot haar eigen verbazing. Van Oorschot vocht zich terug in de titelstrijd met een derde plek achter Deltrap. Kingma nam de leiding in het tussenklassement over van Deltrap, maar de onderlinge verschillen waren klein.

Het kwam vervolgens aan op de superfinale over 1500 meter. Sietske van der Meer koos de aanval en sloeg een klein gat. Hoogeveen en Van Oorschot gingen in de achtervolging. Het was erop en erover voor Van Oorschot en passeerde als eerste de eindstreep. Met deze overwinning stelde Van Oorschot het eindklassement veilig en hield ze Kingma en Deltrap achter zich. "Na die penalty was ik even bang dat het niet meer zou lukken", vertelt Van Oorschot. "Ik heb de knop omgezet en doorgezet. De superfinale ging ik in met het doel om te winnen, en dat is gelukt! Ik schrok wel van de aanval van Sietske, want zij ging opeens heel hard. Ik probeerde ontspannen te blijven en nu sta ik hier met goud."

Bij de mannen leek Jenning de Boo op rozen te zitten voor eindzege. De rijder van gewest Fryslân pakte zaterdag winst op de 1500 meter en zegevierde ook op de 500 meter. Op beide afstanden werden Ted Dalrymple en Niels Bergsma tweede en derde. Het noodlot sloeg echter toe op de 777 meter. De Boo lag op koers voor zijn derde gouden plak, maar ging onderuit in de laatste bocht. Dalrymple pakte de overwinning, voor Bergsma en Idse van Benthum.

In de superfinale gingen teamgenoten Bergsma en De Boo vroeg in de aanval. Pas in de slotfase wist Dalrymple de aansluiting te vinden en vervolgens schudde hij beide mannen van zich af in de laatste ronde. Met z'n armen in de lucht kwam hij solo over streep en stelde daarmee de nationale titel veilig. De Boo en Bergsma pakten zilver en brons. "Voor de race scheelde het maar drie punten in het klassement tussen Jenning en mij, dus het was heel spannend", zegt Dalrymple. "Halverwege mijn achtervolging dacht ik dat niet meer ging lukken, maar toch slaagde ik erin. Ik vond het wel jammer dat Jenning was gevallen op de 777 meter. Ik had liever dat hij bleef staan en dat ik dan had gewonnen. Maar het hoort erbij, je moet blijven staan."

Klik hier voor alle uitslagen en klassementen.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan