Tickets
Shop
Nieuws 29 mrt 2019

Mikai van Ommeren krijgt Joan Haanappel Aanmoedigingsprijs

Mikai van Ommeren heeft vandaag de Joan Haanappel Aanmoedigingsprijs van de KNSB ontvangen. De prijs, die ze krijgt als Talent van het Jaar 2018/2019, betreft een cheque van 500 euro en een glazen award. Naamgeefster Joan Haanappel reikte de prijs uit op het ijs van De Uithof tijdens een kampweek van haar Stichting Kunstrijden Nederland (SKN).

Foto : Carl Mureau

De 14-jarige Van Ommeren kreeg de prijs vooral vanwege haar uitzonderlijke prestatie tijdens de Challenge Cup/NK Kunstrijden van vorige maand in Den Haag. De jonge kunstrijdster finishte daar als derde bij de Advanced Novices. Een prima prestatie, die haar tevens de nationale titel opleverde, voor Julia van Dijk en Roos van der Pas.

"Ik was zo nerveus", zei ze na afloop. "Ik wilde deze titel dolgraag winnen." Van Ommeren heeft een Nederlandse vader en een Japanse moeder. Ze woont in Divonne-les-Bains in Frankrijk, maar zit in Zwitserland op school en daar traint ze ook als kunstrijdster.

Drie jaar geleden stuurden haar ouders een videoband naar de SKN. "Ik zag meteen dat ze veel talent had", zegt Joan Haanappel. Toen Van Ommeren in het echt net zo goed bleek te zijn als op die videobeelden kreeg ze spoedig een plekje binnen de SKN-selectie. Ze werd lid van BKV in Den Bosch en is geregeld in Nederland voor trainingskampen en wedstrijden.

Foto : Carl Mureau

Van Ommeren spreekt vooral Engels en Frans, toch heeft ze ervoor gekozen om voor Nederland uit te komen. "We komen hier vaak heen om familie te bezoeken. Ik vind het leuk om voor Nederland uit te komen en het winnen van de Nederlandse titel was mijn grootste doel van het jaar. Ik ben erg blij dat dat gelukt is."

De Joan Haanappel Aanmoedigingsprijs kwam voor het talent zelf als een verrassing. "Mikai heeft zich technisch enorm ontwikkeld het afgelopen jaar, met inmiddels twee verschillende drievoudige sprongen in haar repertoire", zegt Karen Venhuizen, disciplinemanager kunstrijden van de KNSB. "Ze is een stabiele rijdster, ook op de wedstrijden. Mikai is erg gedreven en wil zichzelf steeds verbeteren. Met realistische doelen en een goede techniek is ze hard op weg de komende jaren ook internationaal van zich te laten spreken."

De Sjoukje Dijkstra Trophy, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste kunstrijd(st)er van Nederland, blijft dit jaar in de kast. De naamgeefster, Sjoukje Kossmayer-Dijkstra, lichtte in Den Haag toe waarom. Ze zei trots te zijn op het niveau van de vaderlandse top, dat afgelopen seizoen weer is verbeterd. Maar er was geen enkele prestatie die er bovenuit stak. Om die reden krijgt de winnares van vorig jaar, Kyarha van Tiel, in 2019 geen opvolgster.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan