In theorie kon Sjoerd den Hertog de eindzege in de KPN Marathon Cup nog verliezen. Maar met zijn derde plek in de laatste wedstrijd mocht de 27-jarige rijder van Team Okay Fashion & Jeans/Interfarms wederom met de beker naar huis.

Het marathonseizoen begon meteen goed voor Den Hertog met een zege op de openingswedstrijd in Amsterdam. Het oranje leiderspak dat hij op de Jaap Edenbaan om z'n schouders kreeg, behield hij de gehele competitie. De 27-jarige Gouwenaar voegde nog twee overwinningen toe en veroverde de Cup met een puntentotaal van 299,3. Van tevoren had de rijder van Team Okay Fashion & Jeans/Interfarms gezegd dat hij voor dagzeges ging en niet bezig was met het eindklassement. 

"Klopt, ik ben er ook niet zoveel mee bezig geweest", zegt Den Hertog met de grote beker naast zich op de grond. "Maar ik ben het hele jaar heel goed geweest, dan kom je in het klassement ook vanzelf boven drijven. Ik heb er geen last van gehad dat ik in het oranje reed en het is ook niet echt in gevaar geweest."

In de Elfstedenhal werd een enerverende slotkoers neergelegd. Halverwege de wedstrijd had een groep van vijftien man, waaronder Den Hertog, Erik Jan Kooiman, Simon Schouten, Gary Hekman en Mats Stoltenborg, een ronde voorsprong te pakken. Het tempo werd flink hoog gehouden en Jorrit Bergsma wist als eerste van de kopgroep een tweede ronde te grijpen. Nog negen anderen sloten vervolgens ook weer aan bij het peloton.

Pittige finale
Nadat het peloton en de oorspronkelijke kopgroep waren afgesprint, begon het loeren naar elkaar bij de overgebleven rijders. Het was Bergsma die opnieuw als eerste de knuppel in het hoenderhok gooide. Na zijn gestrande poging pakte Frank Vreugdenhil een voorsprong, maar ook hij werd teruggepakt. In de slotfase kwamen Kevin Hoekstra en Bergsma nog ten val. Den Hertog ging als eerste de sprint aan, maar kwam net tekort. Op het laatste rechte stuk kwamen Robert Post en Simon Schouten nog over hem heen.

"Het was een heel zware finale", zegt Den Hertog. "De koers was sowieso al pittig. In de slotfase van de wedstrijd was ik alleen terwijl Bouw & Techniek, AB Vakwerk en Royal A-ware minstens twee mannen erbij hadden. Dus ik moest heel veel gaten dichtrijden en dat lukte wel, maar daardoor was ik niet meer fris genoeg voor de sprint." Zijn derde plek was wel genoeg voor de eindoverwinning. "Crispijn (Ariëns) kon het klassement winnen als hij twee ronden had, de wedstrijd won en ik geen punten pakte. Dat was wel een onwaarschijnlijk scenario, maar ik was er wel op gebrand om een goede wedstrijd te rijden."

Hoog niveau
Den Hertog kijkt tevreden terug op dit marathonseizoen. "Van tevoren had ik gezegd: ik wil graag Nederlands kampioen worden en mezelf verbeteren op natuurijs. Op beide NK's is het niet gelukt, met een tweede en derde plaats. Maar een podiumplaats op natuurijs had ik ook mooi gevonden en ik heb er nu twee gewonnen. Ik heb de 150 en 200 kilometer ook top-tien gereden en finales gereden. Daar ben ik superblij mee. Van die kunstijswedstrijden wist ik dat ik dat zou moeten kunnen. Maar op natuurijs was het wel nieuw."

Het eindklassement op natuurijs werd gewonnen door ploeggenoot Crispijn Ariëns. "We zijn één en drie en drie en één", zegt Den Hertog doelend op de rangschikkingen. "Dat is wel bijzonder. Het geeft ook aan dat Crispijn en ik de afgelopen twee jaar constant een hoog niveau kunnen laten zien. Nu kan ik dat ook op natuurijs. Dan ben je altijd in positie om finale te rijden. Je wint 'm niet altijd, maar dat is wel super om samen met Crispijn te hebben."

Gaat Den Hertog volgend seizoen voor drie op een rij? "Ik leg die schaatsen eerst even een half jaar in de kast en kijken we wel weer verder", lacht Den Hertog. "In de zomer rijd ik wat inline- en wielerwedstrijden, maar eerst een maandje vrijaf en andere dingen doen."

Klik hier voor de volledige uitslagen en het klassement.

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 03 mrt 2019 om 12:25