Nathan Chen heeft op het wereldkampioenschap in Japan zijn titel geprolongeerd. De Amerikaan reed een oppermachtige vrije kür en scoorde een puntentotaal van 323,42. Olympisch kampioen Yuzuru Hanyu moest zich tevreden stellen met zilver. Het brons ging naar Vincent Zhou uit de Verenigde Staten.

De 19-jarige Chen troefde Hanyu ruimschoots af met een voorsprong van 23 punten. De thuisfavoriet had wat goed te maken na zijn derde plaats op de korte kür van donderdag. Met steun van het Japanse publiek wist Hanyu beslag te leggen op de tweede plaats met een totaalscore van 300,97. De Amerikaan Zhou scoorde 281,16 punten in totaal en pakte daarmee zijn eerste WK-medaille.

De titelstrijd kende een zinderend slot in een uitverkochte arena. Onder toeziend oog van 18.000 toeschouwers schaatste Hanyu zijn vrije kür met onder andere een viervoudige loop, viervoudige toeloop en zijn unieke sprongserie van een viervoudige toeloop en drievoudige Axel. Het enige smetje was een onvolledig geroteerde viervoudige Salchow aan het begin.

Bonuspunten
Vanwege een enkelblessure miste Hanyu dit seizoen een aantal belangrijke toernooien en het was lange tijd onzeker of hij het WK wel zou halen. "Ik ben blij dat ik hier goed kon presenteren", vertelt Hanyu. "Ik had graag willen winnen en heb mijn best gedaan, maar een toernooi bestaat uit twee dagen en ik heb op beide verloren. Het betekent simpelweg dat ik niet genoeg kracht heb om te winnen."

Na het optreden van de regerend olympisch kampioen was het de beurt aan Chen. Hij liet een foutloze kür zien met een viervoudige Lutz, flip, toeloop en een combinatie van een viervoudige toeloop en triple toeloop. Daarnaast landde hij vijf drievoudige sprongen waaronder een Axel. Voor alle uitgevoerde elementen ontving Chen bonuspunten en met 216,02 punten zette hij een nieuw record neer voor de vrije kür.

"Het toernooi ging fantastisch. Ik heb twee sterke programma's laten zien en daar ben ik trots op", zegt Chen. "Over het algemeen ben ik blij hoe het is gegaan en hoop dat ik nog meer ervaringen als deze ga beleven. Het is een geweldig gevoel om hier te staan met deze twee mannen." Voor het eerst sinds 1996 stonden er twee Amerikaanse mannen op het podium. Destijds won Todd Eldredge het goud en pakte Rudy Galindo brons.

IJsdansen
Bij het ijsdansen ging de titel zoals verwacht naar Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron. Het Franse duo behaalde hun vierde gouden medaille, na eerdere wereldtitels in 2015, 2016 en 2018. Het koppel lijkt de laatste jaren onverslaanbaar op het ijs. Zo werden ze in januari voor de vijfde keer op rij Europees kampioen.

In Japan verdiende Papadakis en Cizeron 134,23 punten voor de vrije dans en en kwamen daarmee uit op een totaal van 222,65. Beide scores zijn de nieuwe hoogste scores in het ijsdansen. Victoria Sinitsina en Nikita Katsalapov uit Rusland veroverden zilver, hun eerste WK-medaille, met een puntentotaal van 211,76. De bronzen medaille ging naar het Amerikaanse koppel Madison Hubbell en Zachary Donohue (210,40 punten). 

Klik hier voor alle uitslagen.