Tijdens het Ard Schenk Awards Gala in de Skybar 747 heeft Femke Kok woensdagavond de Egbert van 't Oever Aanmoedigingsprijs ontvangen. De juniore had een moeilijke tweede seizoenshelft die ze uiteindelijk bekroonde met wereldtitels in Italië.

Op het WK in Baselga di Piné veroverde Kok in februari drie gouden en drie zilveren medailles, waaronder de allround wereldtitel. Vol ongeloof over haar eigen prestaties keerde de eerstejaars A-juniore terug uit Italië. Nog geen maand daarvoor had een nierbekkenontsteking haar een week van het ijs gehouden en na een diskwalificatie op het NK Allround voor junioren was het zelfs de vraag of Kok überhaupt naar het wereldkampioenschap ging. "Ik had nooit verwacht dat ik goed zou zijn op het WK."

En nu waren tijdens het Gala alle ogen op haar gericht en kreeg Kok de Aanmoedigingsprijs uit handen van Guusje van 't Oever, weduwe van de naamgever. "Wel een beetje spannend, maar het viel mee", vertelt Kok met de cheque in haar handen. "Het is een hele eer om zo'n prijs te krijgen, heel cool. Leuk om in dat rijtje te staan als je ziet welke mensen deze prijs allemaal hebben gehad." De 18-jarige rijdster uit het Friese Nij Beets volgt Jutta Leerdam en Joy Beune op als Talent van het Jaar, maar ook Marcel Bosker, Kai Verbij en Antoinette de Jong werden de afgelopen jaren geëerd met de prijs.

Naast haar puike prestaties op juniorentoernooien heeft Kok afgelopen seizoen ook al een beetje geroken aan seniorenwedstrijden. Ze kwam in actie op het World Cup kwalificatietoernooi en de KPN NK Afstanden, en niet onverdienstelijk met een aantal toptiennoteringen. "Het was heel vet om in zo'n vol Thialf te schaatsen", glundert ze. "Wat dit betekent voor volgend jaar? Ik hoop deze lijn vast te houden, maar er kan natuurlijk van alles gebeuren. Met een goede zomer wil ik er wederom een mooi seizoen van maken. Mijn wereldtitel prolongeren is het grootste doel."

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 14 mrt om 03:35